ویتامین D چیست؟
این ویتامین در واقع هورمونی موسوم به هورمون استروئید است، و چنانچه پوست در معرض نور خورشید قرار گیرد به واسطهی کلسترول در بدن تولید میشود. به همین دلیل، اغلب ویتامین D منسوب به ویتامین نور خورشید است. اما از آنجایی که این روزها امکان قرار گرفتن در معرض نور خورشید به حد کفایت وجود ندارد، ضرورت ایجاب میکند که افراد این ویتامین را از برنامهی غذایی (یا مکملها) تامین نمایند. متاسفانه، تعداد انگشتشماری از غذاها حاوی مقادیر عمدهای ویتامین D هستند، به همین دلیل کمبود این ویتامین بسیار شایع است.
ویتامین D و خواص آن
ویتامین D یا کلسیفرول یکی از ویتامین های لازم برای بدن و از ویتامین های محلول در چربی است، که به رشد و استحکام استخوانها از طریق کنترل تعادل کلسیم و فسفر کمک می کند. این ویتامین با ایجاد افزایش جذب فسفر و کلسیم از روده ها و کاهش دفع از کلیه به متابولیسم استخوان ها کمک می کند و همچنین از طریق ترجمه ژنهای هسته سلول به رشد سلول کمک می کند. مهمترین منبع تامین این ویتامین نور خورشید می باشد. واژه ویتامین D به چندین شکل مختلف این ویتامین اشاره می نماید. دو فرم مهم برای انسان ها ویتامین D2 که توسط گیاهان و ویتامین D3 که توسط پوست بدن انسان (زمانیکه دربرابر آفتاب هستیم) ساخته می شوند، هستند. خوراکی ها معمولا با ویتامین D2 یا D3 غنی می شوند.
نقش اصلی ویتامین D حفظ تعادل سطح کلسیم و فسفر خون می باشد. ویتامین D به بدن برای جذب کلسیم، که برای شکل دادن استخوان ها و حفظ استحکامشان مفید است، کمک می کند.
عوارض کمبود ویتامین D
علائم کمبود ویتامین D در بسیاری اوقات مبهم و غیر اختصاصی است و به همین علت در بسیاری اوقات دیر تشخیص داده می شود. مهم ترین عارضه در کودکان، بیماری راشیتیسم است که به علت کمبود ویتامین D ایجاد شده و سبب می شود کودکان بیمار زانوهای پرانتزی شکل و مچ دست کلفت داشته باشند. دیر راه افتادن و کوتاهی قد کودکان را یکی دیگر از علائم کمبود ویتامین D است. کمبود شدید این ویتامین می تواند منجر به کاهش کلسیم و متعاقب آن دچار اسپاسم عضلانی، تشنج و مشکل تنفسی نیز شود.
علائم کمبود ویتامین D در بزرگسالان با درد مبهم و پراکنده در تمام بدن، ضعف کلی بدن و نیز ضعف در ایستادن و بالا رفتن از پله و در مراحل پیشرفته تر لنگیدن، درد استخوان بخصوص در دنده، مفصل ران، کف پا و ران می توان عنوان کرد.
علائم کمبود ویتامین D
- به راحتی سرما خوردن و عفونت کردن
- خستگی و کوفتگی بدن
- استخوان درد و کمر درد
- افسردگی
- بهبود کند زخم
- ریزش مو
- درد عضلانی
اگر کمبود ویتامین D برای مدت طولانی ادامه یابد می تواند منجر به موارد زیر شود:
- چاقی
- دیابت
- فشار خون
- افسردگی
- فیبرومیالژیا
- سندرم خستگی و کوفتگی مزمن
- پوکی استخوان
- بیماری های اعصاب نظیر آلزایمر
کمبود ویتامین D ممکن است به پیشرفت بعضی سرطان های خاص نظیر سرطان سینه، پروستات و سرطان کولون کمک کند.
حتما بخوانید: سرطان سینه؛ علائم و راه های پیشگیری و درمان
همچنین بخوانید: افسردگی چیست و راه درمان؛ علایم و عوامل افسردگی
دلایل کمبود ویتامین D در بدن
عوامل متعددی در ابتلا به کمبود این ویتامین نقش دارند؛ عواملی مانند:
- آلودگی هوا
- زندگی کردن در شهرهای بزرگی که ساختمان های بلند جلوی نور خورشید را می گیرند
- تابش ضعیف خورشید
- بیرون نیامدن از خانه به اندازه کافی
- داشتن پوست تیره که مانع از جذب اشعه های خورشید می شود
- شیر دادن به نوزاد برای مدت زمان طولانی
- چاق بودن که معمولا نیاز بدن به این ویتامین را افزایش می دهد
- برخی افراد بدون توانایی پردازش ویتامین D متولد می شوند و بعضی ها دچار مشکلات و بیماری هایی هستند که از هضم مناسب ویتامین D جلوگیری می کند
- منابع تغذیه ای فقیر نظیر گیاه خواری، حساسیت به لاکتوز و آلرژی شیر، گیاه خواری
- جذب ضعیف، سندرم جذب نابهنجار مواد خوراکی در دستگاه گوارشی نظیر اسهال چرب و یرقان انسدادی
- افزایش نیاز به ویتامین D در نوجوانی
- افزایش دفع
- کمبود مصرف غذا در طولانی مدت
- عدم تبدیل هیدروکسی ۲۵ کلکلسیفرول(ویتامین D۳) به دی هیدروکسی ۱٫۲۵ دی هیدروکسی کلکلسیفرول کبد
- بیماری کبد و کلیه که با فعال سازی ویتامین D تداخل می کند و جذب کلسیم فسفات
افراد در معرض کمبود ویتامین D
- نوزادان شیرخوار
- افراد مسن
- افرادیکه بالای ۵۰ سال هستند
- افرادی که خیلی کم در معرض نور خورشید قرار دارند
- افراد دارای پوست تیره
- افراد مبتلا به بیماری التهابی روده (IBD) و سایر بیماری هایی که منجر به اختلال در جذب چربی می شود مانند: برخی از بیماری های کبدی، سیستیک فایبروزیس، سلیاک، کرون، کولیت زخمی شونده.
- افراد چاق یا افرادی که تحت جراحی بایپس معده قرار گرفته اند
حتما بخوانید: عفونت روده، راه های درمان و پیشگیری
منابع تامین ویتامین D
1. نور خورشید: اگر پوست بدن در تماس با نور خورشید قرار بگیرد، ویتامین D تولید می کند.
2. شیرغنی شده با ویتامین D که می توان از آن بستنی و پنیر غنی شده نیز تولید کرد.
3. ماهی تن نیز یکی از منابع مفید ویتامین D است و سطح ویتامین D موجود در آن به مراتب بیشتر از ماهی ساردین است.
4. مکمل ها نیز می توانند دوز مورد نیاز روزانه این ویتامین را در اختیار بدن قرار دهند.
5. زرده تخم مرغ نیز غنی از ویتامین D است و به همین دلیل توصیه می شود زرده و سفیده تخم مرغ را حتما با هم مصرف کنید.
6. جگر گاو نیز منبع سرشار از ویتامین D به همراه بسیاری دیگر از مواد مغذی مانند ویتامین A، آهن و پروتئین است.
7. روغن کبد ماهی که با طعم دهنده هایی چون نعنا یا مرکبات و یا به شکل کپسول های مکمل ارائه می شود، منبع غنی از این ویتامین به شمار می آید.
8. آب پرتقال غنی شده با ویتامین D نیز برای دریافت دوز مورد نیاز روزانه این ویتامین گزینه مفیدی است.
9. غلات غنی شده با ویتامین D نیز به همراه شیر یا آب پرتقال غنی شده منبع مفید این ویتامین هستند.
10. برخی قارچ ها نیز درست مانند انسان مقادیر زیادی ویتامین D در تماس با نور خورشید تولید می کنند. قارچ هایی که در تاریکی پرورش می یابند، عاری از این ویتامین هستند اما برخی از گونه های قارچ ها که در تماس با اشعه فرابنفش خورشیدی رشد می کنند، سرشار از ویتامین D هستند.
11. ماهی های چرب مانند ماهی آزاد از منابع اصلی و غنی ویتامین D به حساب می آیند.
12. چراغ ها و لامپ های فرابنفش نیز برای افرادی که در معرض خطر فقر شدید ویتامین D هستند، تجویز می شوند.
مقدار ویتامین D موجود در مواد غذایی
- روغن کبد ماهی کاد (یک قاشق غذاخوری): 1360 واحد بین المللی (IU) در هر وعده مصرفی.
- اره ماهی پخته شده (85 گرم): 566 IU در هر وعده مصرفی.
- ماهی سالمون پخته شده (85 گرم): 447 IU در هر وعده مصرفی.
- ماهی تن (85 گرم): 154 IU در هر وعده مصرفی.
- جگر گاو (86 گرم): 42 IU در هر وعده مصرفی.
- تخم مرغ بزرگ: 41 IU در هر وعده مصرفی.
مکمل های ویتامین D
مصرف غذاهای غنی از ویتامین D بهترین راه دریافت آن است. اگر هنوز برای دریافت مقدار کافی ویتامین D نیاز به کمک دارید دو نوع مکمل برای شما وجود دارد. D2 (ارگوکلسیفرول) همان نوع ویتامین D است که در غذا یافت می شود و D3 (کوله کلاسفرول) نوعی از ویتامین D است که از نور خورشید در بدن ساخته می شود. این دو به طرق متفاوتی تولید می شوند اما هر دو سطح ویتامین D در خون را افزایش میدهند. بیشتر مولتی ویتامینها 400 واحد ویتامین D دارند. برای تهیه بهترین مکمل مناسب خودتان با پزشک صحبت کنید.
تفاوت بین ویتامین D2 و ویتامین D3
تفاوت اصلی بین ویتامین D2 و ویتامین D3 در قدرت آنهاست. ویتامین D2 قدرت و میل کمتری دارد و نیمه عمر آن از ویتامین D3 کوتاهتر است. هنگامی که میخواهید از مکملهای ویتامین D استفاده کنید، بدانید که ویتامین D به دو شکل ویتامین D2 و D3 در دسترس است. از مکملهای ویتامین D معمولاً برای درمان بیماریهای مرتبط با کمبود ویتامین D استفاده میشود. هر دو شکل ویتامین D را نمیتوان مساوی در نظر گرفت و استفاده از آنها به جای یکدیگر میتواند مشکل ساز باشد. این بدان خاطر است که ویتامین D2 و ویتامین D3 خواص متفاوتی دارند. ویتامین D را میتوان به آسانی از طریق نور خورشید به دست آورد ولی، هنگامی که فردی از کمبود آن رنج میبرد، استفاده از مکملهای ویتامین D تبدیل به ضرورت میشود. مطابق اعلام سازمان غذا و دارو، مقدار متوسط مصرف روزانه ویتامین D در بزرگسالان بین سن 19-70 سال 600 واحد بینالمللی است.
سنتز
- هنگامی که بدن انسان در معرض نور خورشید قرار میگیرد، پوست ویتامین D3 تولید میکند.
- پوست پس از قرارگیری در معرض نور مستقیم خورشید ویتامین D2 تولید نمیکند. به عبارت ساده، سنتز ویتامین D2 در بدن انسان اتفاق نمیافتد.
منبع
- ویتامین D3 مکملی محصولی مبتنی بر لانولین است که بدین معناست که از پشم گوسفند مشتق میشود. پس، میتوان گفت ویتامین D3 محصولی حیوانی است.
- ویتامین D2 مکملی محصولی مشتق شده از قارچ/ مخمر است. ویتامین D2 ویتامینی است که به طور طبیعی در گیاهان و قارچها وجود دارد.
تأثیر
- در مطالعهای که در سال 2004 انجام شد مشاهده کردند که در دوزهای بالا ویتامین D3 به طور قابل توجهی مؤثرتر از ویتامین D2 است. 25-هیدروکسی ویتامینD که شکلی از ویتامین D است نشانگری از مقدار ویتامین D موجود در بدن میباشد. در این مطالعه مشاهده شد که افرادی که از ویتامین D3 برای مدت خاصی استفاده میکنند، غلظت 25OHD بالاتری از کسانی که ویتامین D3 مصرف میکنند دارند.
- در همین مطالعه، بر اساس توانایی این دو ویتامین برای افزایش سروم 25OHD، قدرت ویتامین D2 کمتر از 33درصد در مقایسه با قدرت ویتامین D3 بود.
نیمه عمر
- مدت زمانی که یک دارو فعال باقی میماند نیمه عمر نامیده میشود. ویتامین D3 نیمه عمر بالاتری دارد چون، سطح 25OHD را برای مدت طولانیتری بالا نگه میدارد.
- ویتامین D2 نیمه عمر کوتاهتری دارد و زمان گردش آن نیز کمتر از ویتامین D3 است.
میل
- میل به توانایی دارو برای نگه داشتن گیرنده آن گفته میشود. ویتامین D3 میل بالاتری دارد که بدین معناست که قدرت اتصال آن بیشتر از ویتامین D2 است. ویتامین D3 برای مدت طولانیتری به گیرندههای خود متصل باقی میماند از اینرو، زمان عمل طولانیتری دارد.
- ویتامین D2 میل پایینتری دارد و اتصال آن به گیرنده به طور مقایسهای ضعیفتر است. از اینرو، ویتامین D2 برای مدت طولانی در بدن باقی نمیماند و زمان عمل کوتاهتری دارد.
ماندگاری
- قرصهای ویتامین D3 مطمئناً ماندگاری طولانیتری دارند و در مقابله با شرایط محیطی مقاومت بیشتری از خود نشان میدهند.
- ماندگاری کوتاهتر ویتامین D2 به خوبی شناخته شده است از اینرو، اولین انتخاب برای غنیسازی محصولات غذایی به حساب نمیرود.
تحقیقات اخیر همچنین نشان دادهاند که افزایش سروم 25OHD منجر به جذب بهتر کلسیم میشود. در این زمینه، مصرف ویتامین D3 محتاطانهتر به نظر میرسد چون، برای افزایش سطح سروم 25OHD مؤثرتر است که میتواند جذب کلسیم را افزایش و خطر ابتلا به پوکی استخوان را کاهش دهد.
مصرف مکمل ویتامین D
خیلی از افراد می خواهند بدانند مکمل های این ویتامین را چطور مصرف کنند و سوالات مختلفی در این زمینه دارند؛ آیا باید مکمل را همراه با مواد غذایی خورد؟ با توجه به اینکه ویتامین D نوعی ویتامین محلول در چربی است، آیا باید همراه با چربی خورده شود؟ آیا باید مکمل را همراه با وعده غذایی بخوریم؟ آیا مکمل این ویتامین با معده خالی هم جذب می شود؟.. پاسخ کلی به چنین سوالاتی، این است که اصلا اهمیتی ندارد چطور مکمل ویتامین D را مصرف کنید. تحقیقات علمی، نتایج متناقضی را در این زمینه نشان می دهند و نباید فقط به یکی از آنها توجه کرد. بنابراین، مهم ترین نکته این است که این ویتامین مورد نیاز بدن را هر روز مصرف کنید.
درمان کمبود ویتامین D
برای درمان کمبود ویتامین D دو راه اصلی وجود دارد؛ استفاده از مکمل خوراکی یا تزریق عضلانی ویتامین D3. یکی از سوالاتی که همواره ذهن بسیاری از افراد را مشغول می کند، این است که کدام یک از این روش ها ایمن تر و موثرتر هستند؟
گروهی از محققان ایرانی در سال 2013 میلادی با انجام بررسی های دقیق درباره این 2 روش درمانی، نتایج قابل اطمینانی دست پیدا کردند؛ یافته های آنها نشان داد هر 2 رژیم درمانی، سطح ویتامین D را در خون تا حد زیادی افزایش می دهند. این محققان براساس یافته هایشان نتیجه گرفتند هر 2 روش از نظر 3 ویژگی ایمنی، اثربخشی و عملی بودن، با هم یکسان هستند. محققان کانادایی هم اعلام کرده اند تفاوتی نمی کند از کدام گروه (تزریقی یا خوراکی) مکمل های ویتامین D استفاده کنید، فقط باید حواستان باشد این مکمل ها را حتما زیر نظر پزشک مصرف کنید تا دچار عوارض جانبی ناشی از زیاده روی در دریافت آنها نشوید. این محققان، تجویز قرص های خوراکی هزار تا 50 هزار واحدی یا تجویز آمپول های تزریقی را تنها به شرایط بیمار وابسته می دانند و معتقدند کاری که مصرف ماهیانه یک قرص 50 هزار واحدی ویتامین D می کند، درست مانند همان کاری است که مصرف روزانه قرص های هزار واحدی یا آمپول های تزریقی دوره ای آنها می کنند.
انواع قرص های جوشان حاوی ویتامین D و کلسیم برای بچه ها یا افرادی که نمی توانند به راحتی با قرص و آمپول ارتباط برقرار کنند، به بازار آمده تا آنها هم بتوانند کمبودهای خود را در این زمینه با راه های ساده تری برطرف کنند.
مقدار ویتامین D مورد نیاز
مقدار مجاز توصیه شده روزانه ویتامین دی 600 واحد در روز برای بزرگسالان تا سن 70 ساله است. افراد 71ساله و پیرتر باید 800 واحد در روز از رژیم غذایی شان دریافت کنند. برخی از محققان دوز بالاتر ویتامین D را توصیه میکنند اما مقدار بیش از حد آن می تواند به بدن آسیب برساند. مطابق اظهارات انجمن پزشکی امریکا، مقدار بالای 4000 واحد در روز خطر آسیب را افزایش میدهد.
فواید مصرف ویتامین D
این ویتامین کارکردهای مختلفی در بدن دارد. شاید بتوان حیاتی ترین کارکردهای این ویتامین را این گونه بیان کرد؛ تنظیم جذب کلسیم و فسفر و کمک به عملکرد طبیعی سیستم ایمنی بدن. دریافت ویتامین D به اندازه کافی، برای رشد طبیعی و تکامل استخوان ها و دندان ها لازم است و مقاومت بدن را در مقابل برخی بیماری ها تقویت می کند. استعمال ویتامین D یا «کلسی پوترین» (نوعی ترکیب مصنوعی از ویتامین D) روی پوست، بیماری پسوریازیس را در بعضی افراد درمان می کند. استفاده از این ویتامین کنار کرم های حاوی کورتیکواستروییدها، اثربخشی آنها را در درمان پسوریازیس افرایش می دهد.
ویتامین D برای جلوگیری از ابتلا به نرمی استخوان و درمان آن موثر است. افراد مبتلا به نارسایی کلیه باید از نوع خاصی از این ویتامین به نام «کلسیتریول» استفاده کنند.
یکی از بیماری هایی که سطح فسفات را در خون پایین می آورد، نشانگان فانکونی است. استفاده از ویتامین D خوراکی در درمان این بیماری موثر است. در برخی موارد، سطح کلسیم در خون به علت پایین بودن سطح هورمون پاراتیرویید، کاهش می یابد و مصرف ویتامین D خوراکی، سطح کلسیم را در خون این افراد افزایش می دهد. به علاوه، مطالعات نشان داده اند مصرف ویتامین D3، خطر پوسیدگی دندان ها را 49 درصد کاهش می دهد و مصرف ویتامین D2 نیز این خطر را تا 36 درصد در نوزادان، کودکان و بزرگسالان پایین می آورد.
ویتامین D برای کودکان
بیشتر کودکان و نوجوانان ویتامین D کافی از شیر مصرفی دریافت نمی کنند. در این صورت باید مکمل حاوی 400 تا 600 واحد مصرف کنند. این میزان اغلب در مولتی ویتامین های جویدنی وجود دارد. کودکان مبتلا به برخی از بیماریهای مزمن مانند فیبروز کیستی ممکن است در خطر بیشتر کمبود ویتامین دی قرار داشته باشند. با پزشک کودک درباره نیاز به ویتامین D بیشتر صحبت کنید.
علائم ظاهری کمبود ویتامین D در کودکان
نرمی استخوان: معمولا به علت نارسایی مواد معدنی به استخوان ها روی می دهد و در نهایت باعث تغییر شکل استخوان می شود. این بیماری معمولا در کودکانی که تغذیه ی مناسبی ندارند روی می دهد و بیشتر در سنین ۳ تا ۱۸ ماهگی دیده می شود. علائم ظاهری کمبود ویتامین D در کودکان معمولا قبل از علائم استخوانی روی می دهد که شامل موارد زیر می باشد:
- بی حالی
- تحریک پذیری
- نارسای رشد
- تشنج هیپوکلسمی
- علائم تنفسمی مداوم
دلایل نرمی استخوان در کودکان
- استفاده از کرم های ضد آفتاب
- کمبود فعالیت های خارج از خانه و یا بازی با دیگر کودکان و برنامه های مهد کودک
علائم بالینی کمبود ویتامین D
- کاهش جذب کلسیم از روده، تقریبا ۳۵ درصد جذب کلسیم به ۱۵ درصد کاهش می یابد.
- به علت کمبود ویتامین D ترشح PTH افزایش می یابد.
- کاهش کلسیم استخوانی و در نتیجه ی آن کاهش جرم استخوانی و در نهایت منجر به افزایش ریسک شکستگی استخوان می شود.
- نرمی و پوکی استخوان
- عملکرد غیر طبیعی سیستم ایمنی بدن
- کاهش استخوان به علت ترشحات بالای غدد پارا تیروئید که باعث تخلیه کلسیم از بافت استخوانی می شود
خطرات، عوارض جانبی و تداخلات دارویی ویتامین D
عوارض جانبی: در مقادیر نرمال بنظر می رسد ویتامین D عوارض جانبی کمی داشته باشد. مصرف روزانه بیشتر از 4000 IU ویتامین D می تواند خطراتی را بهمراه داشته باشد.
تداخلات دارویی: ویتامین D می تواند با خیلی از داروها از جمله داروهایی که برای فشارخون بالا و مشکلات قلبی تجویز می شوند، تداخل داشته باشد. اگر روزانه دارو مصرف می کنید، قبل از دریافت مکمل های ویتامین D با پزشکتان مشورت نمایید.
خطرات: مصرف زیاد ویتامین D می تواند باعث از درست دادن اشتها، ادرار پی در پی و کاهش وزن شود. همچنین میزان زیاد ویتامین D می تواند باعث ایجاد مشکلات کلیوی و قلبی شود.
ویتامین D و بارداری
نقش ویتامین D بر روی بارداری هنوز جای بحث و تحقیق دارد و این موضوع را به یکی از موضوعات داغ تحقیقاتی تبدیل کرده است. تحقیقات انجام شده بر روی ویتامین D و تاثیرات آن بر روی بارداری در مراحل اولیه است. کمبود ویتامین D در زنان باردار تاثیرات منفی بر روی رشد جنین می گذارد. مقدار مناسب ویتامین D در دوران بارداری برای تنظیم رشد مناسب مادر و فرزند افزایش می یابد. رشد جنین و استخوان سازی جنین به ویتامین D وابسته است به همین علت است که در دوران بارداری حد مناسب ویتامین D به ۴ الی ۵ برابر قبل می رسد. جنین تا زمانی که در رحم مادر قرار دارد نیاز خود را به ویتامین D از مادر دریافت می کند. شواهدی موجود است که کمبود ویتامین D تاثیرات منفی بر روی جنین و مادر می گذارد که شامل موارد زیر می باشد:
- اسکلت بندی ضعیف نوزاد
- مشکلات اسکلتی طولانی مدت کودک
- کمبود وزن کودک به هنگام تولد
- تاثیرات منفی بر روی سیستم ایمنی بدن
ویتامین D 50000 و بارداری
در بارداری کمبود ویتامین D شایع است. مطالعات اخیر نشان میدهد که مقدار بالاتر روزانه 4000 واحد در دوران بارداری با کاهش خطر دیابت بارداری و زایمان زودرس همراه است. ویتامین های پره ناتال تامین کننده این مقدار ویتامین D است. قبل از مصرف هر گونه مکمل در بارداری با پزشک خود مشورت کنید.
تاثیر کمبود ویتامین D بر روی ریزش مو
اگر چه ریزش کمتر از ۱۰۰ عدد تار مو از سر طبیعی است، اما ممکن است ریزش بیشتر از این مقدار علت جدی داشته باشد. ویتامین D ماده غذایی مهمی است که در زمان کمبود آن می تواند منجر به مشکلات سلامتی زیادی شود. در میان این مشکلات ریزش مو هم وجود دارد. ریزش مو امری طبیعی است. اما بعضی بیماری های خاص نظیر دیابت، مشکلات تیروئیدی و لوپوس می تواند ریزش مو را شدیدتر کند. عوامل دیگری وجود دارد که می توانند در ریزش مو نقش داشته باشند، نظیر دارو ها، استرس، تغذیه ی نامناسب، ژنتیک و رژیم غذایی کم پروتئین. طبق موسسه درماتولوژی آمریکا مرسوم ترین علت ریزش مو وراثتی است که ۸۰ میلیون نفر از جمعیت آمریکا دچار این مشکل هستند.
تلوژن افلوویوم ریزش مویی است که بسیار شدید است، تقریبا روزانه بین ۱۰۰ الی ۲۰۰ تار مو. در میان دلایل ممکن این نوع ریزش مو، طبق تحقیقی که در سال ۲۰۱۱ به چاپ رسیده بود کمبود ویتامین D هم موجود است.
طبق یکی از تحقیقات انجام شده ای که در مجله ی فارماکولوژی و فیزیولوژی پوست در سال ۲۰۱۳ به چاپ رسیده بود رابطه ی بین سطح سرمی ویتامین D و فریتین (پروتئینی که در سلول ها یافت شده و اجازه ی ذخیره سازی آهن را به سلول می دهد) در ریزش موی شدید را بررسی کرد. نتایج این مطالعه نشان می دهد که فریتین پایین و ویتامین D پایین هم در ریزش مردانه و هم در ریزش زنانه تاثیر گذار است. این مطالعه مکمل ها را به عنوان درمان ریزش مو معرفی می کند.
عوارض استفاده بیش از حد ویتامین D
مصرف بیش از اندازه ی مکمل های ویتامین D می تواند باعث عوارض زیر شود:
- تهوع
- استفراغ
- کاهش اشتها
- یبوست
- ضعف
- ضربان قلب نامنظم
- آشفتگی
ویتامین D 50000 و اخطارها
ویتامین D 50000 ممکن است باعث بروز واکنش آلرژیک پوستی شود. قبل از استفاده از این مکمل اگر حساسیت دارید به پزشک اطلاع دهید. این ویتامین همچنین روی قند خون شما نیز اثر می گذارد. اگر دیابت دارید قبل از مصرف به پزشک اطلاع دهید.
هر کدام از شرایط زیر را اگر قبلا داشتید و الان دارید به پزشک اطلاع دهید:
- فشار بالا و یا پایین خون
- سنگ کلیه و مشکلات کلیوی
- اختلالات سیستم ایمنی
- بیماری قلبی
- اختلالات شش ها
- مشکلات تیروئید
- بیماری کبدی
- سردرد های مکرر
- مشکلات معده
- اختلالات پوستی
- اختلالات اسکلتی-عضلانی
مسمومیت با ویتامین D 50000
- اگرچه شایع نیست، مقدار زیاد از حد آن مسمومیت می دهد. معمولا با دریافت 40000 واحد بصورت روزانه این مسمومیت رخ میدهد. زیرا اغلب دوز 50000 برای ماهانه تجویز میشود و اگر کمبودی وجود داشت تنها تا چند هفته مجاز به مصرف دارو می باشد. مسمومیت با قرص ویتامین D باعث هایپر کلسمی میشود. این سزایط باعث بروز مشکلاتی مانند ناتوانی کلیه، ریتم غیر عادی قلب و کما است.
قرص ویتامین D 50000 و کاهش وزن
- تعدادی از مطالعات نشان میدهد که مکمل ویتامین D به کاهش وزن کمک میکند
قرص ویتامین D 50000 و افسردگی
- ارتباطی بین سطح پایین ویتامین D و علائم افسردگی وجود دارد.
عوارض جانبی قرص ویتامین D 50000
در صورت بروز هر یک از علائم زیر پزشک را مطلع سازید:
- سنگ کلیه
- ضعف عضلانی
- استخوان درد
- کاهش وزن و یا کاهش اشتها
- تشنگی زیاد
- تکرر ادرا
- تهوع، استفراغ و یبوست
- خستگی
- تداخلات دارویی قرص ویتامین دی 50000
هر گونه دارو و یا مکمل را در صورت مصرف به پزشک خود اطلاع دهید مخصوصا با این داروهای معرفی شده:
- کوتیکواستروئید ها مانند پردنیزون
- اورلیستات
- داروهای دیابتی
- داروهای فشار خون
- استاتین ها
- داروهای تشنج مانند فنوباربیتال
- مکمل کلسیم
- آنتی اسیدها
پیشگیری و درمان
جهت تامین میزان كافی ویتامین D برای افراد بالغ قرار گرفتن در معرض تابش نور خورشید بطور منظم در چهار فصل و تا حد امكان با بیشترین سطح پوست توصیه میشود. در صورت كمبود ویتامین D در بدن دریافت 5000 واحد بینالمللی بطور روزانه به مدت 3 ماه و آزمایش تنظیم بعدی ویتامین D خون بین 80-50 نانوگرم در میلیلیتر توصیه میشود. درماتولوژیستها توصیه نمودهاند در صورت اجتناب از تابش نور خورشید برای پیشگیری از راشیتیسم نزد كودكان و استئومالاسی بزرگسالان دو قرص معادل 500 واحد بینالمللی نیاز است.
اكثراً مردم ویتامین D مورد نیاز خود را از تابش نور خورشید مثل تماس دستها و صورت و بازوها در خلال پیادهروی بدست میآورند.
تولید ویتامین در پوست بسیار سریع است. در ایران جهت پیشگیری از راشیتیسم در كودكان قطره ویتامین D + A از روز پانزدهم تا یكسالگی 25 قطره روزانه معادل 400 واحد بینالمللی ویتامین D و 1500 واحد بینالمللی ویتامین A توصیه میشود و تا سن 2 سالگی هم برحسب شرایط و كمبود توصیه میشود.
منبع : نمناک | مجله سلامت | نبض ما | راسخون | نبض ما | دلگرم | نی نی بان
افزودن دیدگاه جدید