چرا کبد چرب می شود
ذخایر انرژی موجود در بدن برای تولید انرژی جهت انجام فعالیتهای روزانه فرد و انرژی مورد نیاز اندامها برای ساخت سلول و بازسازی بدن مصرف میشود. اما در صورت پیش گرفتن یک سبک زندگی و تغدیه ناسالم، کبد خود به تنهایی شروع به تولید چربی و چرب شدن میکند و اگر میزان این چربی به بیشتر از حد معمول و مورد نیاز کبد برسد این امر سبب ابتلا به بیماری کبد چرب میشود.
انواع کبد چرب
- کبد چرب الکلی
- کبد چرب غیر الکلی
علت اصلی بروز کبد چرب الکلی، مصرف بیش از اندازه الکل است درحالی که عواملی غیر از سوءمصرف الکل در ابتلا به کبد چرب غیرالکلی دخالت دارند. از سوی دیگر برخی زنان در طول دوران بارداری به کبد چرب مبتلا میشوند.
بیشتر بخوانید: کبد چرب | 17 روش خانگی برای درمان کبد چرب
افرادی که به بیماری کبد چرب مبتلا میشوند در ابتدا هیچ علامت خاصی ندارند. معمولا بیماری کبد چرب در ابتدا علائم خاصی ندارد. با اینهمه ممکن است علائمی مانند دردهای شکمی، احساس خستگی، کاهش اشتها و … در برخی افراد وجود داشته باشد. از این رو تشخیص درست و بهموقعِ بیماری کبد چرب، پیش از شروع روند درمان ضروری است.
برای درمان کبد چرب تا این لحظه یک روش درمان قطعی کشف نشده است اما کاهش عوارض ابتلا به بیماری کبد چرب با تغییر سبک زندگی، رژیم غذایی سالم و درمانهای خانگی تا حدود زیادی امکانپذیر است.
دلایل ایجاد کبد چرب
- مصرف الکل و مشروبات الکلی
- مصرف مواد غذایی چرب
- اضافه وزن
- نداشتن فعالیت بدنی سالم یعنی همان ورزش و تحرک مفید
- سوء تغذیه و فشار خون بالا
- بارداری
- مصرف داروهایی همچون آسپرین و تتراسایکلین و استامینوفن هستند.
- زرد بودن بار روی زبان
- زرد بودن سفیدی اسکلروز چشم
- ککومک و لک صورت
- ترش کردن و ریفلاکس گوارشی
- طعم دهان تلخ و بدمزه صبحگاهی
- جوش صورت و پشت کمر و روی بازوها
- عصبانیت و پرخاشگری، زود از کوره دررفتن
- درد مچ پاها و پیچخوردگیهای مکرر مچ پاها
- ریزش موی شدید
- احساس مورچهروی در نواحی مختلف بدن
علائم و نشانه های کبد چرب
- احساس خستگی و بی حالی مداوم
- کاهش وزن و اشتها
- حالت تهوع
- ضعف عمومی
- درد در مرکز و یا سمت راست بخش بالای شکم
- سردرگمی، مشکل در تمرکز
- گیجی
- تمایل به خونریزی راحت تر و سریع
- خونریزیهای شدید عادت ماهیانه در زنان
- حالت چسبندگی داشتن مدفوع به کاسه توالت (که نیاز به شستوشوی مدفوع با فشار زیاد آب باشد)
- پرش پلک راست در اکثر مواقع
- زرد شدن پیراهن در ناحیه زیر بغل و بدبو بودن عرق
- احساس سوزنسوزن شدن انتهای دست و پاها
- درد در سمت راست حفره شکمی که بهسمت بین دو کتف انتشار داشته باشد
مهم ترین نشانه هایی که از اختلال در کبدتان خبر می دهند
- رنگ چشم های تان به زردی می گراید
- شکم تان از آب پر می شو
- به یکی از هپاتیت های آ، ب یا سی مبتلا هستید
- در بدن تان احساس خارش دائمی می کنید
- مدام خسته هستید
- اضافه وزن دارید
- سردرگم و فراموشکار شده اید
علائم کبد چرب در صورت
یک کبد سالم مواد سمی را از مواد تغذیه ای جدا کرده کمک می کند تا این مواد سمی از طریق مدفوع، ادرار و عرق کردن به خارج از بدن هدایت شوند. اگر کبد نتواند این کار را به درستی انجام دهد شاهد بروز آکنه، جوش های سر سیاه، جوش های سر سفید و لک های پوستی خواهید بود. درعین حال پوست شما شفاف و درخشان و صاف و یکنواخت نخواهد بود. این همان ارتباط کبد با پوست است.
یکی دیگر از وظایف مهم کبد شکستن مولکول های چربی و تبدیل آن ها به ترکیبات دیگر است. اگر مواد سمی در کبد جمع شود بار اضافی به کبد تحمیل می شود که نمی تواند چربی ها را به درستی به مولکول های دیگر تبدیل کند. در نتیجه شما شاهد بروز شوره در پوست و بخصوص در موها خواهید بود.
علائم کبد چرب در زنان
در زنان حامله به دلیل تغییرات هورمونی امکان ابتلا به کبد چرب وجود دارد که حتی می تواند منجر به افزایش احتمال عفونت ها، خونریزی و حتی نارسایی کبد شود. کبد چرب حاملگی طی چند هفته بعد از زایمان بهبودی قابل توجه می یابد.
بیماری کبد چرب در هر سنی دیده می شود، اما بیشترین شیوع آن بین 60 و 40 سالگی است. این بیماری در زنان شایعتر است.
تشخیص کبد چرب
تشخیص کبد چرب معمولا در ابتدا به فردی که دارای اضافه وزن یا چاقی است در آزمایشات معمول کبدی انجام می پذیرد. یا به طور تصادفی در تحقیقات رادیولوژی مانند سونوگرافی شکم یا سی تی اسکن تشخیص داده می شود. در حال حاضر برخی از کارشناسان توصیه می کنند که کودکان یا نوجوانان چاق نیز باید آنزیم های کبدی خود را بررسی کنند. در حال حاضر تنها راه قابل اعتماد برای گفتن اینکه آیا یک فرد دارای کبد چرب است یا خیر بیوپسی کبدی است.
معاینه بدنی
اگر کبد شما ملتهب باشد، پزشک شما می تواند با بررسی شکم بزرگ شدن کبد را تشخیص دهد. اگر احساس خستگی می کنید یا از کمبود اشتهارنج می برید حتما به دکتر خود اطلاع دهید. همچنین، هر گونه سابقه مصرف الکل، دارو و مصرف مکمل را، به پزشک خود اطلاع دهید.
آزمایش خون
پزشک شما ممکن است آنزیم های کبدی را در یک آزمایش خون معمولی، بالاتر از حد نرمال تشخیص دهد. این مساله لزوما تشخیص کبد چرب را تایید نمی کند. برای پیدا کردن علت التهاب، تجزیه و تحلیل بیشتری لازم است.
مطالعات تصویربرداری
پزشک شما ممکن است از سونوگرافی برای تشخیص چربی در کبد استفاده کند. چربی به عنوان یک قسمت سفید در تصویر اولتراسوند نشان داده می شود. تصویربرداری سی تی اسکن یا ام آر آی نیز ممکن است انجام شود.
آزمایش دیگر تصویربرداری مشابه با سونوگرافی، فیبرو اسکن است. مانند سونوگرافی، فیبرو اسکن نیز با استفاده از امواج صوتی تراکم کبد را تعیین و مناطق متناظر با بافت چربی و بافت طبیعی کبد را مشخص می کند.
نمونه برداری یا بیوپسی کبد
در بیوپسی کبدی، دکتر شما یک سوزن به کبد وارد می کند تا یک قطعه از بافت کبد را برای آزمایش خارج کند. دکتر همچنین بیهوشی موضعی برای کاهش درد نیز تجویز می کند. این تنها راه است که می توانید مطمئن باشید که کبد چرب دارید یا خیر. بیوپسی همچنین به دکتر شما کمک می کند تا دلایل دقیق کبد چرب را تعیین کنید.
زمانی که بررسی این بافت کبد زیر میکروسکوپ نشان دهنده نفوذ و انباشتگی چربی به درون کبد به علاوه التهاب و انواع درجه های مختلف زخمهای کبدی است. اگر فقط چربی وجود داشته باشد، کبد چرب ساده تشخیص داده می شود.
بیوپسی کبد اطلاعات ضروری در مورد انواع درجه زخم های درون کبد را نیز فراهم می کند، که به تنهایی بر روی آزمایش خون، سونوگرافی یا اشعه ایکس مشخص نیست. بیوپسی کبدی به ندرت می تواند با خطرات جدی مانند خونریزی همراه باشد و بیماران باید در مورد خطرات و مزایای این روش با پزشک خود صحبت کنند.
کبد چرب گرید 1
کبد چرب بیماری ای است که دارای سه سطح می باشد
- کبد چرب گرید 1
- کبد چرب گرید 2
- کبد چرب گرید 3
کبد چرب گرید 1، مراحل اولیه کبد چرب است و به طور کلی دارای کمترین علائم کبد چرب می باشد که بهترین زمان برای تشخیص و درمان کبد چرب می باشد. هنگامی که کبد چرب گرید 1 به کبد چرب گرید 2، هپاتیت، کبد چرب گرید 3 و سیروز منتهی می شود، وضعیت خیلی جدی تر می شود و ممکن است نیاز به بستری داشته باشد
کبد چرب گرید 1 را هر چه زودتر بدون دارو رفع کنید
علائم کبد چرب گرید 1
- معمولا هیچ یک از علائم کبد چرب را ندارد.
- تشخیص کبد چرب گرید 1 معمولا هنگامی انجام می شود که افراد برای چکاپ سالیانه ی خود آزمایش می دهند و نتایج آزمایش نشان می دهد که آنزیم های کبدی بالا است و آنزیم ALT در آزمایش خون بالا می باشد.
- در طول کبد چرب گرید 1، بدن شما سلول های چربی را در خارج از کبد قرار می دهد. کبد چرب گرید 1 در مرحله ای است که کبد هنوز هم می تواند وظایف خود به واسطه ی میلیاردها سلول کبدی که وجود دارد انجام دهد.
- علت کبد چرب گرید 1 ممکن است مصرف الکل، داروهایی که باعث عوارض جانبی ناشی از کبد چرب، دیابت، چاقی، سل (استفاده داروی ایزونیازید باعث کبد چرب می شود)، رژیم غذایی ضعیف، کمبود ویتامین و مواد معدنی و دیگر عوامل باشد.
- سونوگرافی، CT اسکن (توموگرافی کامپیوتری) و MRI (تصویربرداری رزونانس مغناطیسی) ممکن است در تشخیص کبد چرب گرید 1 استفاده شود.
بیشتر بخوانید: خواص عرق شاتره | 20 خاصیت معجزه آسای عرق شاتره
- اگر شرایط شما به سرعت در حال پیشرفت باشد، بیوپسی از کبد ممکن است دستور داده شود. هدف از این آزمایش یافتن زخم های کبدی است که می تواند نشانگر سیروز کبد باشد، سیروز کبد نسبت به کبد چرب گرید 1 وضعیت بدتری می باشد که تشخیص و درمان را سخت تر می کند.
- کبد چرب گرید 1 برگشت پذیر است اگر شما در حال تغییر رژیم غذایی هستید. به عنوان مثال، باید نوشیدن الکل متوقف شود، زیرا الکل قاتل سلول کبدی است. مهم است که آنتی اکسیدان ها را به رژیم غذایی اضافه کنید و مقدار زیادی سبزیجات بخورید. در این مرحله از کبد چرب، برای درمان چربی کبد نیازی به محدود کردن پروتئین نمی باشد.
- اگر فهمیده اید که مبتلا به کبد چرب گرید 1 هستید، نباید دچار افسردگی شوید. می توانید با تغییر رژیم غذایی خود در جهت درمان کبد چرب، عدم مصرف الکل و جایگزین کردن عادت های سالم می توانید کبد چرب گرید 1 را درمان کنید.
درمان فوری کبد چرب گرید 1
کاهش مصرف کربوهیدرات در رژیم غذایی
رژیم غذایی نامناسب علت اصلی بیماری کبد چرب است. بزرگترین علت کبد چرب شکر و غذاهای ساخته شده از آرد سفید می باشند؛ باید کاملا از این مواد غذایی اجتناب شود. با این حال، مصرف زیاد غذاهای غنی از کربوهیدرات به طور کلی می تواند کبد چرب را بدتر کند، زیرا کبد کربوهیدرات اضافی را به چربی تبدیل می کند و موجب چربی کبد خواهد شد. بنابراین استفاده از رژیم های غذایی کم کربوهیدرات مانند رژیم های کتوژنیک می تواند گام بلندی در درمان کبد چرب باشد.
حتما بخوانید: رژیم کتوژنیک چیست و چگونه رژیم کتوژنیک بگیریم
عدم مصرف نوشیدنی های الکلی
مصرف الکل بیش از حد دومین علت کبد چرب است. الکل می تواند باعث التهاب و آسیب به سلول های کبدی شود که منجر به نفوذ چربی می شود.
بیشتر بخوانید: خواص خاکشیر | درمان کبد چرب با خاکشیر
مصرف الکل در ابتدا شما را در معرض ابتلا به کبد چرب گرید 1 قرار می دهد که نیاز به مدیریت و درمان دارد.
خوردن سبزیجات بیشتر، پروتئین و چربی های مناسب برای پاکسازی کبد
سبزیجات و میوه های خام بهترین دارو برای کبد چرب می باشد. این غذاهای خام به پاکسازی و تعمیر فیلتر کبد کمک می کند تا بتواند چربی ها و سموم بیشتری از جریان خون را از بین ببرد و به پاکسازی کبد چرب کمک کند.
بیشتر بخوانید: رژیم غذایی کبد چرب همراه با راهکارهای طب سنتی برای درمان آن
قرار دادن آب سبزی خام را برای درمان کبد چرب در رژیم غذایی
آب سبزی و میوه های خام منبع عالی ویتامین ها، مواد معدنی و آنتی اکسیدان ها هستند. آب سبزی و میوه که برای درمان کبد چرب گرید 1 مناسب است باید از 80 تا 100 درصد سبزیجات تشکیل شده باشد و باقی مانده ی آن را آب میوه ها تشکیل دهد.
بهترین درمان کبد چرب گرید 1
دوز مشخصی از ویتامین های گروه B، آنتی اکسیدان ها و آمینو اسید غنی از گوگرد می باشد می تواند در درمان کبد چرب نقش بسیار مهمی ایفا کند.
کبد چرب گرید 2
در کبد چرب گرید 2، چربی بیشتر به عنوان تری گلیسیرید ذخیره می شود. این چربی واکسن هایی در سلول ها ایجاد می کند و بیشتر محتویات سلول را جابه جا می کند و آنها را از کار می اندازد.
علائم کبد چرب در کبد چرب گرید 2 نسبت به کبد چرب گرید 1 سریع تر ظاهر می شوند و این وضعیت از کبد چرب قطعا جدی تر است. افرادی که مبتلا به کبد چرب گرید 2 هستند نیاز به مراقبت های پزشکی خواهند داشت.
کبد چرب گرید 2 اگر درمان نشود می تواند بسیار خطرناک باشد
علت کبد چرب گرید 2
- مشروبات الکلی
- دیابت
- سندرم متابولیک
- چاقی
- داروهای خاصی که باعث کبد چرب می شوند
- اختلالات ژنتیکی چربی خون بالا (کلسترول، تری گلیسیرید)
کبد چرب بیماری ای می باشد که در آن رادیکال های آزاد باعث آسیب زیادی به کبد می شوند. به استثنای افرادی که با وجود کبد چرب گرید 2 می توانند میزان رادیکال های آزاد را کاهش دهند، در بقیه افراد مبتلا به کبد چرب گرید 2 آسیب کبد ادامه خواهد داشت. یکی از دلایل اصلی رادیکال های آزاد اضافی، مصرف الکل است. علت دیگر خوردن غذاهایی است که دارای چربی های اشباع نشده می باشند.
اگر چه بعضی از سازمان های بهداشتی تأکید می کنند که این چربی اشباع شده باعث مشکل چربی کبد است، اما تعداد زیادی از شواهد اثبات شده حاکی از آن است که چربی های غیر اشباع علت چربی کبد می باشد. از نظر شیمیایی، چربی اشباع در دمای اتاق و در بدن پایدار است. با این حال، این چربی های غیر اشباع است که رادیکال های آزاد را تولید می کند و باعث آسیب کبد می شوند. بنابراین شما باید همه روغنهای گیاهی ذرت، سویا، گلرنگ، روغن کانولا و سبزیجات را از رژیم غذایی خود حذف کنید.
علائم کبد چرب گرید 2
بسته به میزان پیشرفت کبد چرب گرید 2، علائم کبد چرب می تواند شامل درد شکم، کبودی در بدن، خونریزی خود به خودی مانند خونریزی بینی، خستگی شدید، تب، خارش پوست، بی حالی و چاقی شکم نیز باشد.
آزمایش خون افزایش آنزیم های کبدی را نشان خواهد داد. و چون در کبد چرب گرید 2 التهاب کبد نیز ممکن است وجود داشته باشد، وضعیت در حال پیشرفت به سمت هپاتیت خواهد بود. در برخی موارد، هپاتیت ممکن است مستلزم بستری شدن باشد.
آیا کبد چرب گرید 2 قابل درمان است
کبد یک عضو از بدن است که قابلیت احیا دارد. اگر شما مبتلا به بیماری کبد چرب گرید 2 هستید، باید هر کاری می توانید بکنید تا عادت روزانه خود را تغییر دهید. اکنون در این مرحله از کبد چرب گرید 2 این فرصت را دارید و شاید اگر کبد چرب شما پیشرفت کند احتمالا این فرصت را نداشته باشید. نکته ی اولی که باید به آن توجه کنید مصرف الکل است و تنها راه درمان کبد چرب پرهیز از مصرف الکل است نه اعتدال در مصرف آن.
تغييرات رژيم غذایی مرحله ی بعدي می باشد. اگر هنوز هم کربوهیدرات تصفیه شده می خورید، وقت آن است که هم اکنون مصرف این دسته از مواد غذایی را متوقف کنید. علت آن است که این ها بیشترین تاثیر را در میزان تری گلیسیرید بدن دارند و تری گلیسیرید ها هستند که در کبد تجمع می یابند.
کبد چرب گرید 3
کبد چرب گرید 3 جدی ترین نوع کبد چرب است. در این حالت، کبد با تجمع مقدار زیادی چربی رو به رو است. چربی در این نوع از کبد چرب در کل کبد گسترش یافته است. در این مرحله التهاب کبد اتفاق خواهد افتاد. التهاب در کبد باعث می شود که بقیه قسمت های بدن به کمک کبد بیایند و گردش خون در کبد صورت گیرد، اما کبد حتی برای پاسخ دادن به این کمک نیز ضعیف است. در کبد چرب گرید3 شریان ها و رگ ها در حال تلاش برای پمپ کردن مواد مغذی و خارج کردن سموم هستند اما بیماری به مرحله ی خطرناکی رسیده است. یکی از علائم کبد چرب در این مرحله از کبد چرب آن است که رنگ پوست بیمار به سمت زردی خواهد رفت.
کبد چرب گرید 3، خطرناک ترین نوع از بیماری کبد چرب می باشد
در کبد چرب گرید 3 رگ های شکم از زیر پوست قابل دیدن هستند. ممکن است به نظر برسد که یک مار درست در زیر پوست شکم وجود دارد. و شکم نیز متورم خواهد شد.
سیروز کبدی نیز ممکن است در این مرحله اتفاق بیفتد. سیروز وضعیتی می باشد که در آن سلول های کبدی جای خود را به سلول های فیبروتیک که ظاهری مثل زخم دارد می دهند، در این مرحله شانس بسیار کمی برای عملکرد نرمال کبد وجود دارد.
تشخیص کبد چرب گرید 3
آزمایش خون افزایش آنزیم های کبدی ALT و AST را نشان خواهد داد. سطوح غیر طبیعی آلبومین وجود خواهد داشت و سطح پروترومبین نیز غیر طبیعی خواهد بود. این اتفاق به این دلیل می افتد که کبد قادر به ایجاد عوامل لخته سازی نیست.
علائم کبد چرب گرید 3
علائم کبد چرب در کبد چرب گرید 3 بدتر می شود. این بیماری ممکن است به نقطه ای برسد که بیمار ناخودآگاه از هوش برود و تا حد کما یا نقطه ای که دیالیز کلیه مورد نیاز است، پیشرفت کند. در این مرحله، تغییرات رژیم غذایی شدید مورد نیاز است. مصرف کالری به میزان قابل توجهی کاهش می یابد زیرا بدن نمی تواند غذا را فرآوری کند. میزان مصرف پروتئین در رژیم غذایی باید کم باشد زیرا کبد نمی تواند پروتئین را رفع کند. زیرا کبد چرب گرید 3 نیاز به بازسازی کبد دارد! در این مرحله از کبد چرب باید مصرف نمک به شدت محدود شود.
تغییرات رژیم غذایی می تواند حال شما را کمی بهبود بخشد. تغییر رژیم غذایی مثل حذف الکل از رژیم غذایی شما همیشه یک ایده خوب است
درمان کبد چرب گرید 3
- متوقف کردن استفاده از الکل یا محدود کردن آن و استفاده از تراپی های پشتیبان برای کمک به ترک الکل در طولانی مدت
- به کار بردن داروهای ضد ویروسی برای درمان عفونت های هپاتیت مزمن ویروسی
- درمان کبد چرب غیر الکلی و استئوهپاتیت غیر الکلی با تجویز یک رژیم متعدل، کاهش حداقل ۷٪ از وزن بدن در طول یک سال و کنترل سطح چربی، کلسترول و قند خون
- دریافت داروهایی که فلزات سنگین مانند آهن و مس را از بدن حذف می کنند.
- مقابله و برطرف کردن انسداد مجاری صفراوی
- عدم استفاده از داروهایی که با بروز فیبروز کبدی مرتبط هستند.
- دریافت داروهایی که فعالیت سیستم ایمنی بدن را کاهش می دهند.
داروهایی برای درمان کبد چرب گرید 3
در کنار این راهکارها برای درمان کبد چرب گرید 3، دانشمندان هنوز در حال مطالعه بر روی داروهایی هستند که بتوانند مستقیما آسیب های مرتبط با فیبروز کبدی را برطرف کنند. با این حال، انجام تحقیقات بر روی این نوع داروهای آنتی بیوتیک که فرایند فیبروتیک کبد چرب را کم می کنند، همچنان ادامه دارد.
دانشمندان همچنین به دنبال روش های بهتری برای درمان علت های ایجاد کننده فیبروز کبد مانند استفاده از الکل یا استئوهپاتیت غیر الکلی هستند. برای مثال، تحقیقاتی بر روی اثر داروی دیابت نوع دو یا پیوگلیتازون در بهبود افراد مبتلا به کبد چرب گرید 2 و غیر مبتلا به دیابت، انجام شده اند.
راهکارهای طبیعی برای درمان کبد چرب گرید 3
مطالعات نشان داده اند که در کنار داروهای متداولی که به منظور درمان کبد چرب گرید 3 مورد استفاده قرار می گیرند، راهکارهای طبیعی و پرهیزهای ساده، از قبیل مواردی که در زیر به آنها اشاره شده است نیز در بعضی از مواقع به رفع فیبروز کبد کمک می کنند:
- نوشیدن مقدار متعادل قهوه در روز
- مراقبت از مقدار آب بدن
- مصرف گیاه طبی خار مریم، که حاوی سطوح بالایی از آنتی اکسیدان سیلی مارین است (این روش به افرادی که از داروهای مقابله با هپاتیت C استفاده می کنند، توصیه نمی شود).
- مصرف ویتامین D برای کمک به درمان کبد چرب گرید 2
در صورتی که فیبروز کبد در فرد پیشرفت کرده و به سیروز کبد تبدیل شود، از روش های درمانی دیگری برای مقابله با بیماری کبد چرب استفاده می شود. بهتر است بدانید که وجود سیروز کبدی، معمولا باعث وارد شدن آسیب های جبران ناپذیری به کبد فرد می شود.
سیروز کبدی چیست
سیروز کبدی که در کبد چرب گرید 3 اتفاق می افتد وقتی تشخیص داده می شود که که کبد آسیب دیده و عملکرد بافت کبد کاهش می یابد. این بدان معنی است که سلول های کمتری برای مراقبت ازعملکرد کبد وجود دارد. بنابراین، میزان پردازش مواد مغذی، ایجاد هورمون، سم زدایی مواد مخدر و حذف مواد سمی به طور قابل ملاحظه ای کاهش می یابد. طبق آمار مراکز کنترل بیماری حدود سی هزار نفر در هر سال در ایالات متحده به علت سیروز کشته می شوند.
بسیاری از عوامل خطر برای ایجاد کبد چرب قبل از این که به مراحل سخت برسند به راحتی قابل اجتناب هستند. شما می توانید با داشتن وزن ایده آل، کنترل دیابت، سندرم متابولیک و کلسترول بالا و همچنین کاهش فشار خون با درمان کبد چرب در مراحل اولیه از تبدیل آن به کبد چرب گرید 3 و سایر مشکلات و انواع ناراحتی کبدی جلوگیری کنید.
منبع: افق کوروش | نمناک | نت نوشت | درمان سرا | اینفو سلامت | اینفو سلامت | اینفو سلامت | اینفو سلامت
افزودن دیدگاه جدید