کاشت مو و روشهای پیوند موی طبیعی سر
افزایش ریزش مو و شمار افرادی که در مطب های متخصصان پوست و مو در جستجوی راه حلی برای داشتن موهای پرپشت هستند این روزها بازار کاشت موی طبیعی سر و مژه و ابرو را داغ کرده است. بهتر است تا قبل از استفاده از روش های مختلف کاشت موی سر در مورد انها اطلاعات کافی داشته باشید.
کاشت مو چیست؟
درحال حاضرتنها راه درمان وترمیم موهای ازدست رفته استفاده از پیوندموی طبیعی است که این پیونددرنواحی مختلف ازجمله سر، ابرو، ریش، سبیل و مژه قابل انجام است.
قرن نوزدهم میلادی سرآغازی برای عمل های کاشت مو بود، در آن سال ها انسان برای اولین بار تلاش کرد تا با استفاده از بافت های مودار پوست سر پیوند کاشت مو را در دیگر نقاط سر ایجاد کند. در این عمل جراحی بافت پوست سر به همراه منبع اصلی خون به منطقه طاس برده شده و درآنجا کاشته می شدند.
کاشت مو اولین بار درسال 1939 توسط پزشک ژاپنی، دکتر اوکادو (Dr.Okuda) مطرح و سپس درسال 1959 توسط پزشک آلمانی Dr.Orentreich عملی گردید. درسالهایی که گذشت تجارب و روش های متعددی مورد آزمایش قرار گرفت و درنهایت امروزه با بهرگیری از تکنولوژی جدید از دستههای کوچکتر مو موسوم به میکروگرافت (micrograft) استفاده می شود که سبب نتایج رضایت بخش و ظاهری طبیعی شده است و امری که تا چندی پیش حتی تصورش هم دشوار بود امروزه تبدیل به یکی از اعمال جراحی سرپایی و بسیار سبک شده است که بر پایه برداشت سالم ریشههای موی شخص و کاشت آنها درنقاط مورد نظر استوار می باشد.
نکته مهم قبل از کاشت مو
کاشت و پیوند مو این روزها با چند روش انجام می شود، که اغلب آنها بسیار مطمئن هستند و تا به حال نیز از آنها نتایج خوبی دیده شده است و اکثر بیماران از انجام آن رضایت داشتهاند. هرچند این عمل بسیار ساده و بی خطر است اما رعایت کامل نکات ایمنی و تخصص پزشک برای حفظ سلامت بیمار و به دست آمدن نتیجه مطلوب ضروری است، همچنین به دلیل حساسیت زیاد این عمل لازم است به طور تیمی انجام شود.
بنابراین اگر شما هم داوطلب پیوند مو هستید، نخستین گام مهم یافتن یک جراح باتجربه است تا در قبال صرف وقت و هزینه جراحی بتوانید به نتیجه رضایت بخش برسید و همچنین لازم است که خودتان نیز اطلاعات بیشتری درباره پیوند مو بدانید. این روزها 2 روش FUT و FIT جزو رایج ترین روشهای کاشت مو هستند که با مشورت پزشک خود می توانید مناسب ترین را انتخاب کنید. در واقع فولیکولهای مو را به صورت تک تک و با همان حالت طبیعی می کارند و موهای کاشته شده همانند موهای طبیعی رشد خواهند کرد.
سن مناسب برای کاشت مو
معمولا آقایان ۱۸ تا ۲۵ ساله بجز موارد خاص با نظر پزشک کاندید مناسبی برای کاشت مو نمی باشند . زیرا با بررسی میزان ریزش موی فعلی آنها پیش بینی گسترش یافتن طاسی در آینده امکان پذیر نمی باشد. اگر در یک فرد جوان با موی کم پشت ناحیه پیشانی با یک جلسه پیوند مو – بنا به درخواست خود فرد – یک خط رویش موی جدید که پرتر و پایین تر از خط طبیعی است ، ایجاد شود این عمل بسیار فرد را راضی می کند ، ولی این رضایت موقتی خواهد بود.
دلیل این امر این است که در آینده با پیشرفت طبیعی ریزش مو در پشت این خط جدید میزان طاسی او تا حدی گسترش یافته که موهای باقی مانده در پشت سر به حدی نیست که بتواند پوشش قابل قبولی را تا خط رویش جدید او ایجاد کند. این افراد بهتر است از داروهای ضد ریزش مو، PRP و مزوتراپی استفاده نموده و در سال های بعدی مراجعه نمایند. لازم به ذکر است در مورد پیوند موی خانم ها مسئله سن مطرح نیست.
چه موهایی در سر برای کاشت مو استفاده می شود؟
در کاشت مو با توجه به نوع روش پیوند، موهای خود شخص از پشت سر یا ناحیه ای از بدن برداشته می شود و سپس با استفاده از میکروسکوپ و لوپ های مخصوص، فولیکول های آن به صورت تک تک جدا می شوند و با همان ظرافتی که جدا شده اند در ناحیه گیرنده با ایجاد برش هایی در حد یک میلی متر پیوند زده می شود. بدن نیز به این موها واکنشی نشان نمی دهد و در واقع حسن پیوند موی طبیعی همین است. با توجه به این که عضو پیوندی از بدن خود فرد تهیه می شود، احتیاج به نگهداری و مراقبت های درمانی ندارد. اگر پزشک کاملا باتجربه باشد آنقدر ظریف این موها را برمی دارد که تنها یک خط بسیار باریک می ماند.البته توجه داشته باشید وقتی موها کاشته می شوند بعد از 4 تا 6 ماه می ریزند و بعد از آن مجددا موها رشد خواهند کرد، به همین دلیل نباید نگران شوید چون ریزش بعد از کاشت طبیعی است.
روش های کاشت مو
همانطور که پیشتر گفته شد طاسی یکی از مواردیست که اغلب افراد برای درمان آن مخصوصا در سنین پایین اقدام میکنند. روش های متفاوتی برای انجام این کار وجود دارد که هر کدام دارای مزایا و محدودیتهایی هستند. رایج ترین روش های کاشت موی موفق شامل:
روش پانچ کاشت مو (Punch)
موها به صورت دسته ای برداشته شده و در محل مورد نیاز با استفاده از ایجاد سوراخ هایی در پوست سر، کاشته می شود. امروزه این روش به دلیل ایجاد نمای مصنوعی (معروف به نمای عروسکی) کاربرد چندانی ندارد.
روش کاشت مو FUT
برداشت مو با یک نوار کوچک از ناحیه پشت سر که معمولا تحت بی حسی موضعی انجام شده و حاوی 1500 تا 2500 گرافت که حاوی 7000 تا 9000 تار مو می باشد و سپس محل عمل به ظرافت ترمیم شده و چون خط برداشت در مسیر رویش موها بوده معمولا محل ترمیم دیده نمی شود. سپس توسط تیم جراحی زیر میکروسکوپ گرافت های فولیکول های مو بصورت واحد های یک، دو و یا سه تایی جدا و آماده جهت کاشت می شود. در این روش معمولا نیاز به تراشیدن کل موهای سر فرد نبوده و فقط ناحیه ای که جهت برداشت و کاشت لازم است کوتاه می شود و سپس فولیکول های آماده شده تک تک و خیلی منظم طبق طرح از قبل تعیین شده کاشته می شود. از دیگر ویژگی های این روش سرعت عمل پیوند در طی سه تا پنج ساعت می باشد.در حال حاضر FUT مطمئن ترین و قطعی ترین روش کاشت مو در دنیا بوده و تا 97 % استفاده کنندگان از این روش به نتیجه دلخواه رسیده اند.
روش کاشت مو FIT
بوسیله پانچ از ناحیه بانک مو، که معمولاً از پشت سر و بالای گوشها انتخاب می شود ،عمل برداشت انجام شده مجدداً بوسیله پانچ یا slit پیوند داده می شود. بطور تقریبی بسته به نیاز شخص از هر 3 الی 5 واحد فولیکولی موجود در بانک مو یکی خارج می شود، از برخی جهات روش کاشت موی FTT مانند روش FUT است، یعنی با بوجود آوردن شکاف های ریز این گرافت ها کاشته می شوند، لازم بذکر است این تکنیک به تنهائی (در روش غیر ترکیبی) معمولاًدر افرادی توصیه می شود که ناحیه کاشت موی محدود و کوچکی دارند و یا کاشت مو در قسمتهای محدودی مثل ابرو ، صورت و محل زخمهای قدیمی باشد.
روش کاشت مو SUT
این روش، نسبت به روش کاشت مو FIT و FUT، روشی به روزتر و جدیدتر بحساب میآید. در کاشت مو به روش SUT تمامی مراحل کاشت مو در یک جلسه بطور کامل انجام میگیرد حال آنکه در روشهای کاشت مو FUT و FIT حداقل نیاز به چند جلسه متوالی یا پشت سرهم برای کاشت داریم.
یکی از ویژگی های کاشت مو به روش SUT این است که تمامی مراحل برداشت گرافتها از ناحیه دهنده و کاشت در ناحیه گیرنده با دستگاههای تمام اتوماتیک و زیر نظر متخصصین انجام میپذیرد. این مساله در حالی است که در کاشت مو به روش FIT و FUT مراحل برداشت و کاشت مو توسط انسان صورت میگیرد و تمامی مراحل آن توسط تکنسینها انجام میپذیرد.
از دیگر مزایای این روش، تعبیه محفظهای داخل دستگاه است که تمام گرافتها که توسط دستگاه برداشته شده در آن محفظه نگهداری شده که این امر بدون دخالت دست انجام میشود. در این روش امکان رعایت اصول بهداشتی بیشتر از سایر روشها است.
شاید مهمترین مزیت این روش تراکم بالای کاشت است که به نسبت سایر روشها حاصل میشود. همچنین دوران نقاهت بعد از انجام کاشت مو یک از اصلی ترن مشکلات در روش های دیگر بشمار می آید. این مورد باعث می شود بیمار حتی در محل کار و یا جوامع مختلف دچار مشکل شود در حالیکه در کاشت مو به روش SUT عاملی به نام دوران نقاهت وجود ندارد و فرد پس از این عمل به زندگی عادی خود ادامه خواهد داد.
خط رویش مو در این روش بسیار طبیعی است که باعث میشود تا خط جلو موها به شکل عروسکی و یک دست ترسیم نشود و در عوض به شکل خطی نامنظم و طبیعی دیده شود.
روش کاشت مو HRT
کاشت مو یک امر تخصصی است که گاهی برای برخی از بیماران قابل انجام نیست. شاید علت آن را بتوان در نبودن بانک موی بیمار بیان کرد. از سوی دیگر ممکن است بیمار رضایت زیادی از موهای باقی مانده خود نداشته باشد. در نتیجه ترجیح میدهد به جای اینکه پزشک از گرافت موهای باقی مانده او استفاده کند، روش دیگری را بکار گیرد. برای این دسته از بیماران روش HRT توصیه میشود. در این روش نیاز به بانک موی بیمار نخواهد بود. زیرا پزشک بانک موی 100 % طبیعی که با جنس و رنگ موی بیمار شباهت زیادی دارد را به او معرفی میکند. تکنیک HRT با سایر روش های کاشت مو تفاوت اساسی دارد که در آن نیازی به برداشت مو و در نتیجه زخم هایی که برای دریافت گرافت ایجاد میشود، نخواهد بود.
خانم ها نیز همچون آقایان در معرض ریزش مو قرار دارند. بنابراین گاهی کاشت مو برای آنها ضروری است. این کار میتواند با استفاده از روش HRT انجام شود. در این صورت کاشت مو به دو روش انجام میشود که عبارت است از:
- پزشک بر روی پوست سر بیمار كراتین گیاهی میمالد تا موهایی که قرار است با استفاده از روش HRT کاشته شوند، بر روی پوست سر جذب شوند. در پایان این موها جذب پوست سر بیمار میشوند.
- ابتدا پزشک موهای بیمار را اسکن میکند و سپس ریشه موهای او را با استفاده از دستگاهای دیجیتال و تعیین قدرت ریشه، بررسی میکند تا مدل و الگوی ریزش موی سر بیمار مشخص شود. روش کاشت مو HRT بدون کوتاهی مو صورت می گیرد که با تایید پزشک تارهای موی طبیعی با تراکم بالا بر روی سر بیمار فیکس میشود. در پایان موهای کاشته شده کاملا با موهای طبیعی بیمار هماهنگ است. به طوری که تشخیص موهای ترمیمی برای اطرافیان غیرممکن است.
نحوه انجام کاشت مو به روش HRT
کاشت موی با روش HRT به سه طریق انجام میشود؛ موهای طبیعی دریافتی میتواند در زیر پوست کاشته شود. در روش دیگر میتوان موها را روی پوست و در روش دیگر میتوان گرافتها را در لابه لای موهای کم تراکم قرار داد. زمانی که فرد به طور کامل موهای خود را از دست داده و به تاسی مفرط دچار شده، پزشک میتواند موها را در زیر پوست و یا روی پوست بکارد. اما زمانی که موها کم پشت میشوند، کاشت مو در لابه لای موهای فعلی بهتر است. بیمارانی که از این روش استفاده می کنند شاهد:
- کاشت موهای زیبا با خط رویش طبیعی
- بدون نیاز به مراجعات بعدی
- تایید رسمی این روش توسط وزارت بهداشت
- قابلیت انجام برای بیماران مبتلا به الوپسی و سوختگی
از مهمترین مزایای این روش عدم نیاز به برداشت موهای طبیعی بیمار است که زمان کاشت مو را کمتر و سرعت عمل پزشک نیز افزایش مییابد. همچنین مراقبت هایی که بیمار پس از درمان باید انجام دهد، کمتر میشود. از سوی دیگر با توجه به اینکه موهای بیمار دچار ریزش شده، احتمال اینکه گرافت های کاشته شده نیز پس از مدتی دچار عارضه ریزش شوند، زیاد است. به همین دلیل استفاده از گرافتهای سالم (بدون برداشت از سر بیمار) میتواند از این عارضه جلوگیری کند.
کاشت مو با روش HRT نیز همچون سایر روش های کاشت مو است که پس از درمان، بیمار میتواند به حمام رود، موهای خود را شانه بزند و به آنها حالت دهد. استفاده از سشوار، اتوی مو، واکس، ژل و ... نیز محدودیتی ندارد. ضمن اینکه براساس درخواست بیمار موها با تراکم لازم کاشته میشود و کاملاً بر موهای طبیعی او انطباق دارد.
روش کاشت مو FUE
اين تكنيك يكی از روش های جدید کاشت مو می باشد ، به نوعی می توان گفت که این روش تکامل یافته روشهای قدیمی و سنتی مانند روش FUT میباشد.
در این روش لایه رویی پوست سر با ظرافت بسيار بالايی توسط متخصصين از پشت سر فرد برداشت شده بطوری كه هیچ گونه آسیبی به پوست، گوشت، عصبها وناحیه گالا نمیرساند. از دیگر مزیتهای این روش به بجا نماندن خط اسکار پشت سر فرد بوده و بدون درد و عوارض ميباشد، همچنين تعداد بیشتری گرفت را میتوانیم از آن ناحیه برداشت کنیم که این تكنيك برای کسانی که بانک موی کمی دارند و وسعت ريزش زيادي دارند بسیار مناسب و ایده آل می باشد.
در این روش ما میتوانیم از 2 الی 3هزار گرفت كه بطور ميانگين معادل نه هزار تار مو را برداشت كنيم كه در صورت نياز ميتوانيم با تركيب روشهای FUE وSUT به تراكم 14000 تار مو برسيم. لازم بذكر است با تركيب اين دو تكنيك تراكمی بالا و خط رويشی بسيار طبيعی را شاهد هستيم و با پيشترفت علم كاشت مو ديگر افرادی با بانك موی كم نيز ميتوانند موهايی پر و طبيعی داشته باشند.
بهترین روش کاشت مو
یکی از مهمترین سئوالات مراجعه کنندگان به کلینیک های کاشت مو این است که کدام روش بهتر است و باید از آن استفاده کرد. پاسخ این سئوال آسان است. شما خودتان را اذیت نکنید و اگر به پزشک خود اعتماد دارید انتخاب روش را به عهده او بگذارید، اما به طور کلی بهترین روش کاشت مو دو جلسه FUT با فاصله یکسال است، زیرا در برداشت و کاشت FUT در یک جلسه مقدار زیادی مو برداشت می شود، زمان عمل کوتاهتر است و بانک موی بیمار کمتر تخریب می شود و در نتیجه کاشت، طبیعی تر خواهد شد و تراکم های بالاتری را می توان بدست آورد.
- اگر بیمار از جراحی ترس دارد و تمایل به بخیه زدن و بخیه کشیدن ندارد و از اسکار پشت سر (خط بخیه) نگران است و یا به هر دلیل دیگری تمایل به FUT ندارد روش SUT و FIT روشهای مناسبی هستند.
- اگر بیمار اجازه تراشیدن موها را نمی دهد روش FUT مناسب است، زیرا در روش ترکیبی نیاز است تا کل موها تراشیده شود.
- اگر مقدار کمی مو لازم است (کاشت ابرو ، سبیل ، ریش و ناحیه اسکار) روش FIT روشی مناسب است.
- در برداشت مو از بدن بدلیل ناکافی بودن بانک موی پشت سر معمولا از روش FIT استفاده میشود.
- بیمارانی که قسمت جلوی سر آنها خالی شده است و خط موی جلوی سر آنها وجود ندارد، مناسبترین کاندیدای FUT هستند، در واقع بدلیل ظرافتهای خاصی که در کاشت نسبت به FIT میتوان ایجاد کرد، طراحی خط مو و کاشت جلوی سر بهتر است به روش FUT انجام شود.
- اگر در یک جلسه مقدار زیادی مو لازم است معمولاً FUT بیشتر از FIT جواب می دهد و تراکمهای بالاتر را می توان ایجاد کرد.
- مدت زمان عمل FIT نسبت به FUT طولانی تر است در روش FUT مدت 3 تا 5 ساعت و در روش FIT تا 10 ساعت و گاهی بیشتر طول می کشد.
- اگر بیمار بانک مو خوبی ندارد یا از موهای باقیمانده خود رضایت ندارد شاید روش HRT روشی مناسبی برای او باشد. البته به دلیل اینکه موهای کاشته شده در این روش رشد نمیکنند و محدودیتهایی مانند مواردی که در بالا اشاره شد را ایجاد خواهند کرد، استفاده از این روش منوط به پذیرش عواقب و پیامدها از طرف بیمار است.
عوارض کاشت مو
امروزه جراحی کاشت مو همچنان زندگی افراد زیادی را تغییر میدهد و به آنها کمک میکند تا یک بار دیگر جوانی و شادابی خود گذشته خود را به دست آورند. تمامی این افراد که در گذشته موهای خود را از دست داده بودند، حالا میتوانند با استفاده از عمل کاشت مو، روند از دست رفتن موهای خود را کاملاً برعکس کنند. کاشت مو، برای آقایانی که به دنبال دستیابی به چهرهای جوانتر و جذابتر هستند، یک راهکار ایدهآل است و همچنين برای خانم هایی كه كاشت ابرو را ميخواهند انجام دهند و يا كاشت موی سر برايشان قابل انجام است. نگرانی از عوارض کاشت مو و یا مشکلاتی که میتواند با خود به همراه داشته باشد، امری طبیعی است. انتخاب مجموعه کاشت موی مناسب باتجربه و انجام آن با تكنيكهای بروز و و همچنین دنبال کردن نکات و دستورات پزشک بعد از عمل میتواند تقریباً احتمال بروز عوارض را به صفر رسانده و حصول نتیجه مورد نظر را صد در صد تضمین کند. معمولا متخصصین در کلینیکهای کاشت مو و زیبایی بعد از بررسی دقیق علت ریزش موی شما، بهترین برنامه درمانی را پیشنهاد کرده، مزایا و عوارض آن را برای شما توضیح خواهند داد.
عوارض زودهنگام کاشت مو
- درد: بر خلاف آنچه که ممکن است خیلی افراد تصور کنند، خطر بروز درد در زمان جراحی کاشت مو بسیار ناچیز است. البته در مورد عمل کاشت مو به روش FUT یا نواری، ممکن است بیمار در طی چند روز اول بعد از عمل درد خفیفی را احساس کند و شاید هم برای تسکین درد در اولین شب بعد از عمل به داروی مسکن نیاز پیدا کند. اما روش FUE معمولاً هیچ دردی را حتی در شب اول بعد از عمل به همراه ندارد.
- سکسکه: شاید عجیب و غریب به نظر برسد، ولی سکسکه یکی از عوارض بعد از جراحی کاشت مو است که میتواند از چند ساعت تا چند روز بعد از عمل ادامه پیدا کند. اگر سکسکه بیش از دو سه روز ادامه پیدا کرد، بیمار باید با پزشک خود تماس بگیرد تا دارویی جهت رفع سکسکه برای او تجویز شود كه علت آن بخاطر دوز داروی بالا در روش های سنتی و رايج است.
- خارش: یکی از عوارض شایع بعد از عمل کاشت مو، خارش نواحی درگیر در عمل در پوست سر در روشهای سنتی FIT وFUT است. خاراندن سر در طی چهار روز اول بعد از عمل میتواند عواقب بسیار بدی داشته باشد و منجر به آسیبدیدگی گرافتهای تازه کاشته شده شود. خوشبختانه شدت خارش پوست سر بعد از کاشت مو معمولاً خیلی کم است و در اغلب موارد به هیچ مداخله درمانی نیاز ندارد. در واقع، مرطوب نگه داشتن ناحیه پذیرنده در پوست سر با استفاده از مرطوبکنندههای پوستی، در اغلب موارد میتواند خارش پوست را برطرف نماید. اما در صورتی که خارش پوست سر خیلی شدید باشد و بیشتر از چهار روز ادامه پیدا کند، لازم است با پزشک خود مشورت کنید تا احتمالاً یک پماد موضعی استروئید خفیف برایتان تجویز کند.
- خونریزی: کاشت مو چه به روش FUE و چه به روش نواری انجام شود، معمولاً بر روی ناحیه اهدا کننده در پوست سر یک پانسمان گذاشته میشود تا فشار مختصری را بر روی این ناحیه وارد کند. این کار باعث میشود که خطر بروز خونریزی بعد از کاشت مو به حداقل برسد. بعد از پایان عمل کاشت مو ممکن است در ناحیه اهدا کننده یا ناحیه پذیرنده در پوست سر، کمی خونریزی وجود داشته باشد. اگر این خونریزی اتفاق بیفتد، معمولاً با گذاشتن یک گاز استریل و فشار دادن آرام آن بر روی سر به مدت چند دقیقه، میتوان خونریزی را متوقف کرد. اگر خونریزی با چند بار فشار دادن مختصر بر روی پوست سر متوقف نمیشود، با پزشک خود تماس بگیرید.
لازم بذكر است در روشهای جديد FUE و SUT خونريزی به صفر رسيده است و معمولاً بعداز انجام كاشت مو پانسمان هم بر روی سر فرد انجام نميشود،مگر اينكه پزشك معالج مركز رنسانس صلاح بر پانسمان گيرد كه فردای روزه كاشت برداشته ميشود كه از جمله ديگر از مزيتهای اين تكنيكها به شمار ميرود.
- ورم: اغلب افرادی که عمل کاشت مو انجام میدهند، کمی ورم در پوست سر خود مشاهده خواهند کرد. به طور کلی احتمال بروز ورم در ناحیه پذیرنده و اطراف آن، به ویژه پیشانی و دور چشمها بیشتر است. بعضی از افراد میتوانند از داروهای استروئید پروفیلاکتیک برای کاهش خطر بروز ورم استفاده کنند. داروهای استروئیدی را میتوان به صورت تزریق در پوست سر در روز عمل جراحی و یا به صورت قرص در طی چند روز اول بعد از عمل استفاده کرد. ورم سر در صورتی که اتفاق بیفتد، معمولاً در روز سوم بعد از عمل شروع میشود و در روز چهارم به بیشترین میزان خود میرسد. اما خوشبختانه این ورم معمولاً تا روز پنجم بعد از عمل خیلی سریع برطرف میشود كه در روشهای جديدتر كاشت مو SUT و FUE اين نوع عوارض بسيار نادر است.
- بیحسی: اثر داروهای بیحسی موضعی که در زمان انجام اغلب عملهای کاشت مو استفاده میشود، ممکن است تا چند ساعت بعد از پایان عمل نیز همچنان باقی بماند. علت دیگری که برای بیحسی بعد از عمل وجود دارد، تحریک اعصاب پوست در نواحی پذیرنده و اهدا کننده میباشد. تحریک اعصاب معمولاً در چند روز اول دوره بهبودی بعد از عمل اتفاق میافتد. گاهی اوقات هم ممکن است آسیب مکانیکی اعصاب سطحی باعث بروز بیحسی شود که در این صورت بیحسی به مدت طولانیتری ادامه پیدا خواهد کرد. بیحسی دائمی نیز یکی از عوارضی است که بعد از کاشت مو گزارش شده است، اما در صورتی که برداشتن گرافتهای مو از ناحیه اهدا کننده و کاشتن آنها در ناحیه پذیرنده به روش صحیح انجام شود، وقوع بیحسی دائمی بسیار نادر خواهد بود. اگر بیحسی پوست سر شما بعد از دو سه روز از زمان عمل به طور کامل برطرف نشود، لازم است که با پزشک خود تماس بگیرید.
- عفونتها: خطر بروز عفونت بعد از جراحیهای انتخابی ناحیه سر و گردن، به علت منبع خونی خیلی قوی که در این نواحی وجود دارد، بسیار پایین است. البته بیماران دیابتی، بیماران مبتلا به اختلال در سیستم ایمنی و سایر افرادی که خطر بروز عفونت در آنها به دلیل ابتلاء به بیماریهای خاصی زیاد است، ممکن است که از این قاعده مستثنی باشند. برای این بیماران ممکن است نوعی داروی آنتیبیوتیک پروفیلاکتیک توسط پزشک تجویز شود.
عوارض دیرهنگام کاشت مو
- التهاب فولیکولهای مو (فولیکولیت): این عارضه شامل التهاب فولیکولهای مو میباشد که به صورت لکههای خال مانند کوچکی در ناحیه پذیرنده یا اهدا کننده در پوست سر مشاهده میشود. فولیکولیت معمولاً تأثیری بر رشد موهای کاشته شده ندارد و لکههای ناشی از آن بعد از چند روز یا نهایتاً چند هفته بدون نیاز به دارو یا درمان خاصی برطرف خواهد شد. اما در صورتی که لکههای روی پوست سر شما حالت دردناک داشته و تا مدت طولانی باقی بماند و یا دچار عفونت شدید شود، باید به پزشک خود مراجعه کنید. پزشک میتواند این لکهها را به راحتی برش زده و عفونت آنها را خارج کند.
- ریزش مو: بسیاری از بیماران ممکن است مدتی بعد از عمل کاشت مو متوجه شوند که موهای طبیعی که از قبل در سرشان داشتهاند، در حال ریزش هستند. این عارضه در اصطلاح با عنوان شوک ریزش مو شناخته میشود و میتواند بعد از هر گونه استرس شدیدی که به پوست سر وارد میشود، اتفاق بیفتد. در مورد عمل کاشت مو این شوک ریزش مو به خاطر استرس ناشی از عمل و دوره بهبودی بعد از آن است و معمولاً ظرف چند ماه بعد از عمل کاشت مو اتفاق میافتد. البته ریزش مختصر موها به عنوان یک پیامد طبیعی و قابل انتظار بعد از عمل کاشت مو محسوب میشود و با شروع مصرف داروی فیناستراید از حدود زمان انجام این عمل، میتوان به راحتی آن را کنترل نمود. بیمار میتواند مصرف فیناستراید يك را به مدت حداقل 3 تا 6 ماه ادامه بدهد تا عوارض ناشی از روشهای fit و fut هم به حداقل برسد كه البته در روشهای جديدتر FUE و SUT خوشبختانه تمامی موهایی كه در فاز استراحت ميروند ظرف مدت چهار ماه الی شش ماه بعد از کاشت مو دوباره برمیگردند كه اين روند طبیعی پيوند است كه به اصطلاح به آن فاز استراحت مو گفته ميشود. این پدیده مصادف با زمانی است که فولیکولهای مو وارد فاز استراحت میشوند و رشد تار موهای جدید اتفاق میافتد كه امری طبیعی است.
- باقی ماندن جای زخم: تشکیل جای زخم در ناحیه اهدا کننده، یکی از عوارض شایع بعد از عمل کاشت مو به روش رايج و سنتی نواری FUT میباشد. این جای زخم يا همان اسكار میتواند گاهی اوقات اندازه آن به حدود یک سانتیمتر نیز برسد ، كه ديگر عوارض اين روش میباشد.
در روشهای جديد و انحصاری اين مركز FUE و SUT هیچ گونه جای زخم خطی در پوست سر باقی نمیماند. جای زخمهای هیپرتروفیک و کلوئید نیز از عوارض نادر کاشت مو هستند که معمولاً فقط در بیمارانی که زمینه ابتلاء به این نوع عوارض را داشته باشند، اتفاق میافتد.
- کمرنگ شدن پوست (هیپوپیگمنتاسیون): بعد از انجام کاشت مو با روشهای SUT و FUE به صفر رسيده است ولی در روشهای قبلیممکن است نواحی نقطهای کوچکی در پوست ناحیه اهدا کننده دیده شوند که رنگ آنها روشنتر از پوست اطراف است. این نقاط دایرهای روشن رنگ، در روش رايج و سنتی FIT که از پانچهای دستی و بزرگتری برای برداشت فولیکولهای مو استفاده میشود، یکی از عوارض شایع بعد از عمل کاشت مو است. اما امروزه اندازه پانچهای مورد استفاده در روش FUE و SUT بین 7/0 تا 9/0 میلیمتر است كه توسط تكنيك SUT با دستگاه انحصاری بردارنده اتوماتيك گرفتها با ظرافت بالايي برداشت و با شكافهای بسيار ظریفی پيوند ميدهند انجام خواهد شد، به این ترتیب با استفاده از تكنيكهای جديد و انحصاری مجموعه رنسانس كه پانچهای کوچکی که امروزه برای برداشت گرافتهای مو استفاده میشود، کمرنگ شدن پوست سر هم به عارضه بسیار نادری تبدیل شده است. لذا برای اين متدها كه با تیمی مجرب و دوره ديده در محیطی آرام و استريل انجام ميپذيرد، ديگر نگران عوارض های رایجی كه توضيح داده شد نباشيد.
هزینه کاشت مو سر
هزینه کاشت مو برای هر فرد می تواند متفاوت بوده و بستگی به سابقه کاری و تجربه پزشک متخصص و تعداد گرافت های کاشته شده برای هر بیمار دارد. اما هزینه تخمینی کاشت مو به عوامل متعددی همچون جنس پوست سر، مقدار طاسی و همچنین به روش کاشتی دارد که انتخاب میشود. با تمام این ملاحظات در حال حاضر هزینه تخمینی برای کاشت هر تار مو ۳۰۰ تومان است که بسته به تعداد تار موی مورد نیاز هزینه نهایی محاسبه می شود.
مراقبت های پس از کاشت مو
- شما نیازمند سه تا پنج روز استراحت بعد از کاشت مو هستید، درست است که فردای روز عمل می توانید به کارهای روزمره خود بپردازید اما فراموش نکنید که عمل کاشت موی طبیعی ۴ تا ۸ ساعت طول می کشد.
- این عمل یک عمل سرپایی و بدون بی هوشی است اما فراموش نکنید به همراه داشتن یک همراه همیشه گزینه خوبی است که شما را بعد از ترک بیمارستان و در راه خانه تنها نگذارند..
- صبر کنید! سعی کنید روزهای اول بعد از عمل سر خود و محل کاشت را به دیگران نشان ندهید. موهای پیوند شده و خون خشک شده شاید اطرافیان را به قضاوت عجولانه وادارد و در نتیجه شما روحیه خود را از دست بدهید
- مواظب خوابیدن و نحوه گذاشتن سرخود روی بالش باشید، روزهای اول باید از تماس محل کاشت با بالش خودداری کنید زیرا امکان ریزش فولیکول های موی کاشته شده وجود دارد
- هرگاه احساس کردید ریزش غیر عادی شروع شده است هرچه سریعتا با پزشک خود تماس بگیرید
- بیخیال شستن موهای کاشته شده در روزها اول شوید؛ روزهای اول بعد از عمل نباید موها را شست. گاهی اوقات ریزش فولیکول های مو در اثر تماس و لمس معمولی نیز رخ می دهد.
- کلاهتان را هم بیخیال شوید. پوشیدن کلاه می تواند روند بهبود را کند کرده یا اینکه به فولیکول ها آسیب برساند. اگر مجبور به پوشیدن هستید مطمئن باشید که امکان عبور هوا و گرم نشدن زیر کلا وجود دارد.
- سعی کنید روزهای اول هرگز در معرض مستقیم نور خورشید قرار نگیرید، زیرا سبب آسیب گرافت های مو می شود و زمان بهبودی کاهش می یابد .
- از هرگونه تعریق سر جلوگیری کنید. تعریق در این شرایط سبب بروز عفونت در پیوند موهای شما می شود. رعایت این نکته برای کسانی که در آب و هوای گرم زندگی می کنند و یا ورزشکار هستند، بسیار ضروری است .
- بعد از اینکه پزشک متخصص اجازه استفاده از آب را داد، حتما برای جلوگیری از تعریق و بروز عفونت، موهای خود را با صابون ملایم و آب بشویید.
- استرس نداشته باشید و نگرانی را از خود دور کنید. روزهای اول، به دلیل وجود زخم بر روی سر، خیلی از افراد با خود فکر می کنند، مبادا تا آخر عمر سرشان با این شکل باقی بماند. ولی در خیلی از افراد این طور نیست و بهبودی حاصل می شود.
- به سرتان فرصت دهید تا خودش را ترمیم کند و درباره نتایج عمل کاشت مو، عجولانه قضاوت نکنید.
پیوند مو برای ریزش مو سکه ای
ریزش مو در بین جوانان شاید بیشتر شایع باشد و در روحیه آنان نیز طبعا تاثیر بیشتری بگذارد، ریزش مو حالات گوناگونی داشته و یکی از این حالات به صورت سکه ای بوده که به آنآلوپسی آره آتا نیز می گویند. اندازه این ریزش مو می تواند یک تا پنج سانتی متر بوده و به صورت یک گردی دربیاید. این ریزش مو در سن ها مختلف دیده شده و در هر دو گروه خانم ها و آقایان نیز می تواند اتفاق بیافتد.
ریزش مو سکه ای می تواند از لحاظ زیبایی در فرد ناراحت کننده باشد و باعث خجالت وی و کاهش اعتماد به نفس او شود. ریزش موی سکه ای علاوه بر موی سر می تواند در مژه، ابرو و ریش و سبیل نیز ایجاد شود. البته این موارد به طور همزمان اتفاق نمی افتد . در ادامه نکاتی درباره ریزش موی سکه ای را یادآور می شویم که :
منبع : نمناک | کلینیکدی | رنسانس | ایرانافآیتی | رنسانس
افزودن دیدگاه جدید