از روغن کنجد می توان به عنوان یکی از مفید ترین و مناسب ترین روغن های موجود در بازار نام برد. امروزه بروز چاقی و چربی های اشباع از جمله اصلی ترین علل ابتلا به بیماری ها به شمار می آیند که سلامت فرد را به خطر می اندازد

روغن کنجد یکی از روغن های گیاهی است که متخصصان تغذیه، مصرف آن را به تمام گروه های سنی توصیه می کنند. برخی می گویند این روغن را هم می توان برای سرخ کردن به کار برد و هم برای طبخ غذا و البته نوع بودارش طعم دهنده سالاد است. برای روشن شدن موضوع، بهتر است با ما همراه شوید.

روغن کنجد در بین روغن‌های خوراکی به ملکه‌ی روغن‌ها مشهور است. دانه کنجد بیشترین میزان روغن را در بین دانه‌های روغنی دیگر داراست اما با وجود این تولید آن بسیار کمتر از دانه‌های دیگر نظیر سویا، آفتابگردان و گلرنگ است.

روغن کنجد به عنوان یک روغن با قیمت و کیفیت بالا شناخته می‌شود. این روغن بیشترین مقاومت و ماندگاری را در بین روغن‌های خوراکی با درصد بالای چربی غیر اشباع دارد. نوع لیگنان و آنتی اکسیدان‌های طبیعی موجود در این روغن باعث بروز مقاومت بسیار بالا در برابر اکسیداسیون و خواص فیزیولوژیکی ارزشمند روغن کنجد شده است. ترکیب اسیدهای چرب روغن کنجد به گونه‌ای است که برای هر سه مصرف سرخ کردن، پخت و پز و سالاد قابل استفاده است.

خواص درمانی روغن کنجد

خواص روغن کنجد | ۲۱ خاصیت روغن کنجد برای زیبایی و سلامتی

1. کاهش چربی و فشار خون با روغن کنجد

روغن کنجد منبع ویتامین E است به همین دلیل مصرف آن کلسترول خون را کاهش می دهد. اسیدهای چرب غیراشباعی که در این روغن وجود دارد، آن را به یک عامل کنترل کننده چربی خون تبدیل کرده و کسانی که چربی خون و فشار خون بالا دارند، بهتر است که این روغن برای تهیه غذاهای روزانه شان استفاده کنند.

حتما بخوانید: ویتامین E برای مردان

2.  سلامت پوست و مو با روغن کنجد

روغن کنجد یک محافظ طبیعی در برابر اشعه فرابنفش به حساب می آید و پوست را در برابر کلر موجود در آب استخر محافظت می کند. ترک های پوستی، اگزما، بریدگی ها و جراحت های سطحی را درمان می کند و پوست صورت به خصوص اطراف بینی را سفت می کند و مانع بزرگ شدن منفذهای پوستی صورت می شود. در واقع روغن کنجد موجب شفافیت پوست می شود. روغن کنجد از بروز آکنه جلوگیری می کند و مانع شوره سر و سفید شدن موها می شود. ویتامین E موجود در این روغن به رشد مو سرعت می بخشد. مصرف موضعی این روغن نیز پوست را نرم و لطیف می کند. این روغن در درمان لک سوختگی بدن نیز کاربرد دارد.

3. درمان یبوست با روغن کنجد

یبوست مادر بسیار از بیماری هاست اما می توان با روش های مختلفی آن را درمان کرد، اصلاح برنامه غذایی یکی از ساده ترین روش های ممکن برای درمان یبوست و خشکی مزاج است. اضافه کردن فقط یک تا 2 قاشق روغن کنجد به سالاد و بشقاب غذای روزانه نه تنها باعث درمان یبوست می شود حتی در تناسب اندام نیز نقش مهمی دارد.

4. سلامت سیستم عصبی با روغن کنجد 

مصرف مرتب روغن کنجد اضطراب را کاهش می دهد، گردش خون را تقویت می کند، مانع اختلالات عصبی می شود و سیستم دفاعی بدن را تقویت می کند. مصرف روغن کنجد، نشاط آور است، هوشیاری ایجاد می کند، به رفع عصبانیت کمک می کند، دردهای مزمن و گرفتگی عضلات را کاهش می دهد و برای افرادی که از کم خونی و سرگیجه رنج می برند مفید است.

5. روغن کنجد، ضد تصلب شرایین و ضد سرطان 

روغن کنجد از روغن های غیراشباع است. ارزش غذایی این روغن بسیاری بالاست زیرا بیشترین اسیدهای چرب آن «لینولییک اسید» (امگا 6) و «لینولنیک اسید» (امگا 3) هستند که هر دوی آنها از اسیدهای چرب ضروری اند و دریافت روزانه شان به علت اینکه بدن قادر به تولید آنها نیست و باید از طریق رژیم غذایی به بدن برسند، توصیه می شود. از بارز ترین خواص درمانی روغن کنجد در پیشگیری و درمان سرطان‌های سینه، پروستات و سرطان‌های دستگاه گوارش، سکته های قلبی و بسته شدن عروق(تصلب شرایین) است که با وجود این خواص درمانی بی نظیر این روغن به ملکه روغن ها بدل شده است.

6. افزایش طول عمر و تعویق روند پیری با روغن کنجد

روغن کنجد دارای مقدار زیادی گاما توکوفرول است که فعالیت آنتی اکسیدانی اش زیاد است و دارای مقدار کمتری دلتا و آلفا توکوفرول است. این خاصیت آنتی اکسیدانی مقاومت روغن را در برابر حرارت افزایش می دهد. آنتی اکسیدان روند پیری را به تعویق می اندازد و سبب افزایش طول عمر می شود. مطالعات بر روی موش ها نشان داده است که sesamin و لیگنان های موجود در دانه کنجد می تواند عامل محرکی برای آسکوربیک اسید سنتتاز در کلیه و قلب موش ها باشد و مصرف منظم دانه کنجد در انسان ها سبب افزایش غلظت گاما توکوفرول و تغییرات نسبت توکوفرول ها در پلاسما می شود. 

7. پیشگیری و درمان خشکی مفاصل و پوکی استخوان با روغن کنجد

بد نیست بدانید که روغن کنجد سرشار از کلسیم است و آهن فراوانی دارد به طوری که با خوردن 100 گرم از آن، بدن 670 میلی گرم کلسیم و 10 میلی گرم آهن دریافت می کند. به همین دلیل مصرف این روغن به کسانی که گوشت و لبنیات کمی استفاده می کنند، توصیه می شود. می توان نتیجه گرفت که این روغن در مقایسه با سایر روغن ها املاح بیشتری دارد. مصرف این روغن برای ماساژ یکی از بهترین هاست و همچنین با توجه به مقدار کلسیم بیشتر در مقایسه با لبنیات در سنین پایین باعث پیشگیری از خشکی مفاصل و پوکی استخوان در سنین میانسالی و سنین بالا می شود. 

8. خواص روغن کنجد برای مو

روغن کنجد نیز مانند روغن بادام یک تقویت کننده و حالت دهنده بی نظیر برای مو است  و  از خارش پوست سر جلوگیری کرده و شوره سر را کاهش می دهد. روغن کنجد را با روغن نارگیل مخلوط کرده و به موی سر بزنید.

9. روغن کنجد، جوان کننده پوست

روغن کنجد غنی از آنتی اکسیدان و ویتامین E است و از علائم متداول پیری پوست جلوگیری می کند. چربی موجود در این روغن یک آنتی اکسیدان قوی است که مانع ایجاد چین و چروک و خطوط ریز پوست می گردد می توان برای ماساژ از این روغن به صورت موضعی نیز استفاده کرد. آن را به پوست زده و به مدت چهار تا پنج دقیقه ماساژ دهید تا پوست را جوان تر جلوه دهید.

10. سلامت قلب و عروق با مصرف روغن کنجد

روغن کنجد، فشار خون را پایین می آورد، کلسترول مفید را افزایش و کلسترول مضر را کاهش می دهد و به حفظ فشار طبیعی خون کمک می کند. ارتباط بین افزایش چربی های خون و بیماری های قلبی عروقی به خوبی آشکار است. بزرگترین عامل خطر جهت پیشرفت بیماری های قلبی عروقی سطح بالای چربی های خون (بخصوص LDL و کلسترول تام) می باشد. وجود رادیکال های آزاد نیز سبب افزایش پراکسیداسیون چربی ها می شود که به عنوان یک عامل توکسیتیک (سمی) جهت سیستم عروقی محسوب می گردد. بسیاری از متخصصان تغذیه بر این باورند که روغن دانه کنجد اثر کاهنده کلسترول خون، کاهنده قند خون و خاصیت آنتی اکسیدانی دارد.   

11. از بین بردن آفتاب سوختگی با روغن کنجد

برای این منظور ابتدا توصیه می شود مقداری روغن را به گوشه ی کوچکی از پوست ماساژ داد و در صورت عدم وجود حساسیت به روغن می توان پوست صورت را روزانه یک تا دو بار پس از استفاده از صابون گلیسرینه ماساژ داد.

12. روغن کنجد به عنوان مرطوب کننده

از روغن کنجد می توانید به عنوان نرم کننده و مرطوب کننده پوست کل بدن خود استفاده نمایید. این روغن، علاوه بر ویتامین E حاوی اسید لینوئیک، اسید استئاریک و اسیدهای چرب نیز می باشد، به منظور رسیدن به نتایج مطلوب، می توانید به طور روزانه از آن برای ماساژ کل بدن استفاده کنید. روغن کنجد دارای عطر قوی می باشد اما می توان برای بهبود عطر آن با مقداری گلاب ترکیب و سپس استفاده نمود حتی می توان در حمام در صورت استفاده از وان برای جلوگیری از مشکلات خشکی پوست چند قطره روغن کنجد را به آب وان اضافه نمایید.

13. ماساژ پا و داشتن خواب راحت با استفاده از روغن کنجد

بعضی از ما قبل از خواب روتین خاصی داریم. دندان هایمان را مسواک می زنیم، صورتمان را می شوییم، به پوست صورتمان کرم می زنیم، اما یک چیز آرامش بخش مانند ماساژ پا چه؟ ماساژ دادن خود یکی از قسمت های اساسی برنامه درمانی آیورودا است و همچنین روغن کنجد برای پوست نیز مفید است. مالیدن یک قاشق چای خوری روغن کنجد یا بیشتر به کف پا قبل از خواب کمک می کند شب خواب راحت تری داشته باشید. به خاطر داشته باشید بعد از مالیدن روغن کنجد به کف پا جوراب بپوشید.

14. دندان هایی سالم با روغن کنجد

اجداد ما برای داشتن دندان هایی سالم و رفع بوی بد دهان مسواک نداشتند، بنابراین مدت ها پیش آنها از شستشوی دهان با روغن استفاده می کردند ( در این روش یک قاشق غذا خوری روغن را به مدت 5 تا 10 دقیقه در دهان خود می چرخانید و سپس بیرون میریزید ). تحقیقات پزشکی نشان داده است این کار می تواند مقدار باکتری های دهان را کاهش دهد و به سالم نگه داشتن دهان و لثه ها کمک کند. روغن کنجد توسط متخصصان دندانپزشکی به شدت توصیه می شود. در فرایندی به نام روغن کشی شما می توانید روغن را در دهان خود بگذارید و قبل از ریختن آن به بیرون از دهان، آن را در اطراف دندان ها بچرخانید. به کمک روغن کنجد این فرایند می تواند شما را به دندان سفید تر و سطح پلاک دندانی کمتر برساند. اثرات آنتی باکتریایی قدرتمند در این روغن دلیل اصلی برای محافظت از سلامت دندان هاست

15. روغن کنجد برای درمان موهای خشک

خواص نرم کنندگیِ آن، می تواند از طریق حفاظت و بهبود لایه های آسیب دیده بیرونیِ موهای شما، با خشکی مو مبارزه کند. علاوه بر این، خواص ضدباکتری، ضدویروسی و ضدالتهابی آن می تواند به جلوگیری از ریزش مو کمک کند. دو تا سه قاشق چایخوری روغن کنجد را با مقداری از زنجبیلِ رنده شده مخلوط کنید و آن را به مدت پنج تا ۱۰ دقیقه به پوست سر خود ماساژ دهید. موهای خود را در یک حوله گرم بپیچید و اجازه دهید به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه باقی بماند. سپس، موهای خود را به طور معمول با شامپو شستشو دهید. این کار را یک بار در هفته انجام دهید. در روش دیگر، یک قاشق غذاخوری از هر یک از مواد آب چغندر، روغن کنجد و آب لیمو را مخلوط کنید. این مخلوط را روی پوست سر خود با استفاده از نوک انگشتان خود بمالید. در طول شب آن را باقی گذاشته و صبح روز بعد بشویید. این کار را یک بار در هفته انجام دهید.

16. درمان ترک پا و خشکی پوست دست با روغن کنجد

خاصیت بعدی روغن کنجد که در اینجا می خواهیم به آن اشاره کنیم، تاثیر آن در درمان ترک پاشنه پا و خشکی پوست دست هاست. برای این منظور قبل از خواب روغن کنجد را به پا و دست تان بمالید و سپس دست و پا را ماساژ دهید و بگذارید تا در طول شب روغن کنجد جذب پوست شده و به رفع خشکی و ترک خوردگی دست و پا کمک کند. برای اینکه روغن در موقع خواب رخت خواب و ملحفه ها کثیف نکند، می توانید پس از ماساژ دادن، جوراب یا دستکش نرمی بپوشید. به این شکل هم رخت خواب کثیف نمی شود و هم روغن از سطح پوست پاک نمی شود و اثر بخشی آن افزایش می یابد و پس از چند بار استفاده مشاهده خواهید کرد که پوست تان نرم تر، لطیف تر و جوان تر شده است.

17. تسکین اضطراب با روغن کنجد

Tyrosine، در روغن کنجد، به طور مستقیم به فعالیت های سروتونین در مغز مرتبط است که می تواند موجب تقویت خلق و خوی بدن توسط آنزیم ها و هورمون هایی شود که فرد را خوشحال می کند. به عبارت دیگر، هنگامی که شما از اضطراب یا افسردگی رنج می برید، روغن کنجد می تواند باعث بهبود خلق و خویتان شود.

18. روغن کنجد با رادیکال های آزاد مقابله می کند

رادیکال های آزاد باعث آسیب رسیدن به DNA، سلول ها و پروتئین بدن ما می شوند. این نوع آسیب می تواند منجر به بروز بیماری هایی نظیر آلزایمر، پارکینسون و سرطان شود. مواد خاصی مانند الکل، دود تنباکو، آفت کش ها، آلودگی هوا و غذاهایی که می خوریم باعث تولید رادیکال های آزاد می شوند. مهم است که برنامه غذایی سرشار از آنتی اکسیدان استفاده کنیم تا با آسیب رادیکال های آزاد مبارزه کنیم و استرس اکسیداتیو را کاهش دهیم. حتی تحقیقات جدید نشان داده آنتی اکسیدان ها به مقابله با آرتروز، پیشرفت سرطان، آسیب های عصبی و التهاب کمک می کنند.

19. روغن کنجد حرارت را تحمل می کند

روغن نارگیل و یا روغن اکسترا ویرجین زیتون هم برای پخت و پز مناسب است اما می توانید روغن کنجد را هم که می تواند حرارت بالا را تحمل کند نیز به این جمع اضافه کنید. روغن سوخته به جز بد بو کردن آشپزخانه و خراب کردن غذا برای سلامتی هم مناسب نیست. نقطه دود کردن روغن حرارتی است که در آن روغن شروع به شکستن می کند و شروع به آزاد کردن رادیکال های آزاد و بو می کنند. یکی از چیزهای خوبی که در مورد روغن کنجد وجود دارد این است که نقطه دودش حدود 400 درجه فارنهایت است. بنابراین بدون اینکه غذا را دچار مشکل خاصی کند می تواند در پخت و پز مورد استفاده قرار بگیرد.

20. روغن کنجد برای غدد چشایی وسوسه انگیز است

روغن کنجد جدای فواید و ویژگی مقاوم بودن در برابر سوختن به عنوان طعم دهنده ای عالی نیز در آشپزی مورد استفاده قرار می گیرد. روغن کنجد طعمی آجیلی دارد و در غذاهای چینی و کره ای و همچنین هندی زیاد استفاده می شود. روغن کنجد را می توانید به دو شکل روغن کنجد بو داده و روغن کنجد معمولی پیدا کنید. روغن کنجد بو داده را از دانه های بو داده کنجد درست می کنند و تیره رنگ تر است و برای افزودن طعم آجیلی و دودی غذاها به کار می رود. روغن کنجد معمولی را هم با استفاده از دانه های کنجد غیر بو داده تولید می کنند. در درجه اول برای پخت و پز استفاده می شود. هر دوی این روغن ها را باید در یخچال نگهداری کرد تا از فاسد شدنشان جلوگیری شود، مخصوصا اگر مرتب استفاده شان نمی کنید.

21. روغن کنجد چاشنی سالم و خوش طعم است

استفاده از روغن کنجد به عنوان یک چاشنی بسیار رواج دارد و در صورت تهیه آن لازم نیست نگران این باشید که حالا چطور استفاده اش کنید می توانید آن را در بیشتر غذاهای همیشگی مورد استفاده قرار دهید. کافیست چند دستور پخت که در آنها از روغن کنجد استفاده شده را مورد بررسی قرار دهید تا مقدراش نیز دستتان بیاید.

دیگر خواص روغن کنجد

خواص روغن کنجد | ۲۱ خاصیت روغن کنجد برای زیبایی و سلامتی

  • جلوگیری از تصلب شرایین و بسته شدن عروق
  • جلوگیری از بروز آب مروارید
  • مناسب برای سرخ کردن به دلیل مقاومت بالای حرارتی
  • کاهش ابتلا به بیماری پارکینسون
  • جلوگیری از بیماری‌های مفصلی و آرتروز
  • ویتامین E موجود در آن از بیماری آلزایمر جلوگیری می‌کند.
  • برای افرادی که از کم خونی و سرگیجه رنج می‌برند مفید است.
  • مصرف موضعی این روغن، پوست را نرم و لطیف می‌کند.
  • خاصیت ضدقارچی و ضدباکتریایی دارد.
  • غرغره کردن آن، باکتری‌ها، از جمله باکتری‌های سرماخوردگی از بین می‌برد.
  • محافظ طبیعی در برابر اشعه‌ی فرابنفش به حساب می‌آید.
  • مانع شوره‌ی سر می‌شود.
  • ماساژ با روغن کنجد انعطاف پذیری مفاصل را زیاد می‌کند.
  • بریدگی‌ها و جراحت‌های سطحی را درمان می‌کند.
  • از بروز آکنه جلوگیری می‌کند.
  • مصرف مرتب آن اضطراب را کاهش می‌دهد، گردش خون را تقویت می‌کند، مانع اختلالات عصبی می‌شود و سیستم دفاعی بدن را تقویت می‌کند.
  • مصرف روغن کنجد، نشاط آور است، هوشیاری ایجاد می‌کند، دردهای مزمن و گرفتگی عضلات را کاهش می‌دهد.
  • روغن کنجد تحریک پذیری غشاء مخاطی را کم می‌کند. این روغن برای درمان سرفه، یبوست، آرتریت و پوست خشک توصیه می‌شود.

مصرف کنجد و روغن کنجد در بارداری 

خواص روغن کنجد | ۲۱ خاصیت روغن کنجد برای زیبایی و سلامتییکی از زمان‌هایی که به هیچ وجه نباید انواع مواد غذایی و داروهای گیاهی را بدون مشاوره با پزشک مصرف کرد، دوران بارداری است و زنان باردار باید در استفاده از هرگونه ماده غذایی، داروی شیمیایی و حتی داروهای گیاهی با احتیاط کامل عمل نمایند، چرا که سلامت جنین ممکن است در خطر قرار بگیرد. زیاده‌روی و افراط در مصرف کنجد و روغن آن خطر سقط جنین را افزایش می دهند، به همین دلیل همان قدر که مصرف زیاد آن در ماه‌های نخست بارداری می‌تواند نامطلوب باشد، مصرف آن در ماه آخر بارداری و به ویژه یک هفته به زایمان می‌تواند به انجام زایمانی طبیعی و آسان کمک کند. به طور کلی لازم است زنان باردار در مصرف کنجد در بارداری اعتدال را رعایت کرده و با پزشک خود در این باره مشورت نمایند.

نگهداری روغن کنجد

خواص روغن کنجد | ۲۱ خاصیت روغن کنجد برای زیبایی و سلامتیاز جمله نکات بهداشتی که باید در نگهداری و مصرف کلیه روغن‌ها و به ویژه روغن کنجد رعایت شود این است که آن‌ها را دور از رطوبت و نور مستقیم خورشید نگهداری کرده و در جای خنک قرارداد، همچنین بایستی در ظرف درب بسته نگهداری شود و پس از هر بار مصرف درب ظرف محکم بسته شود. روغن مصرفی باید در ظروفی با درب محکم و سالم و به دور از گرمای اجاق گاز نگهداری شود و هرگز نباید قاشق آغشته به رطوبت و مواد غذایی را داخل ظرف روغن فرو برد و یا اینکه روغنی که یک‌بار مصرف شده است را مجدداً به ظرف روغن برگرداند. تنها مورد منع مصرف روغن کنجد در برخی از افراد است که با مصرف آن دچار حساسیت می‌شوند.

طرز تهیه و طریقه مصرف روغن کنجد

خواص روغن کنجد | ۲۱ خاصیت روغن کنجد برای زیبایی و سلامتی

برای تهیه روغن کنجد معمولا دانه‌ها را می‌شویند تا رنگ روی آن از بین برود سپس دانه‌ها را آسیاب و در آب می‌ریزند و خمیر می‌کنند. این خمیر را تحت فشار قرار می‌دهند تا روغن آن جدا شود. این روغن را روغن سرد فشار اول می‌نامند و از تفاله باقیمانده تحت اثر فشار و گرما روغنی به دست می‌آید که با نام روغن گرم یا فشار دوم معروف است که البته ارزش غذایی روغن سرد را ندارد. روغن کنجد یکی از روغن‌های گیاهی است که متخصصان تغذیه، مصرف آن را به تمام گروه‌های سنی توصیه می‌کنند. برخی می‌گویند این روغن را هم می‌توان برای سرخ کردن به کار برد و هم برای طبخ غذا. در حقیقت روغن کنجد با رنگ روشن به دلیل مقاومت بالا در برابر حرارت، برای سرخ کردن مناسب است در حالیکه روغن کنجد تیره برای پخت و پز مناسب می‌باشد. همچنین دو نوع بودار و بدون بوی آن در دسترس است که می‌توان نوع بودارش را برای تهیه کیک و شیرینی و سالاد به کار برد و نوع بدون بو را برای طبخ غذا استفاده کرد.

تفاوت انواع روغن کنجد تصفیه شده و تصفیه نشده

خواص روغن کنجد | ۲۱ خاصیت روغن کنجد برای زیبایی و سلامتی

آیا هنوز برای شما این ابهام وجود دارد که روغن کنجد تصفیه شده استفاده کنید یا تصفیه نشده؟ وقتی تفاوت این دو نوع روغن را بدانید به راحتی می توانید از هرکدام در انواع پخت و پز استفاده کنید.
بطور کلی روغن کنجد موجود در بازار را می توان به دو دسته ی طبیعی تصفیه نشده و همین طور نوع تصفیه شده آن تقسیم بندی کرد. هرکدام از انواع روغن کنجد دارای ویژگی های خاصی هستند که آن را برای انواع مختلف پخت و پز مناسب می کند.

روغن کنجد تصفیه نشده

رنگ این روغن کهربایی روشن و طعم آن آجیلی ملایم می باشد. نقطه دود بالایی دارد که آن را برای انواع پخت و پز و سرخ کردن های سطحی مناسب می کند. از آنجا که این نوع دارای بیشترین میزان آنتی اکسیدان است با حداقل احتمال در معرض فساد قرار می گیرد. این روغن همچنین حاوی دیگر ویتامین ها و مواد معدنی مانند منیزیم، مس، کلسیم و ویتامین B6 می باشد.

روغن کنجد تصفیه شده

دارای رنگ بسیار روشن (در صورت وجود)، و عطر و بویی خنثی می باشد. نقطه دود بالاتری نسبت به روغن کنجد تصفیه نشده دارد، لذا نه تنها برای سرخ کردن سطحی مناسب است بلکه برای سرخ کردن عمیق هم بکار میرود. روغن کنجد تصفیه شده در هنگام پخت و پز طعم و بویی به غذا نمی دهد. اما این نوع روغن از لحاظ تغذیه ای نسبت به روغن کنجد تصفیه نشده ضعیف تر می باشد.

زیاده روی در مصرف روغن کنجد ممنوع

خواص روغن کنجد | ۲۱ خاصیت روغن کنجد برای زیبایی و سلامتیخواص ذکر شده در مورد روغن کنجد بدین معنا نیست که شما آزادید هر چقدر که می خواهید از روغن کنجد در طی یک روز استفاده نمایید. به خاطر داشته باشید که کالری همه روغن ها یکسان است و هر یک قاشق چایخوری آن حدود 45 کیلو کالری انرژی دارد پس مراقب باشید تا با مصرف بی رویه آن دچار اضافه وزن و در پی آن مشکلات و بیماری های مختلف نشوید.

عوارض احتمالی روغن کنجد

خواص روغن کنجد | ۲۱ خاصیت روغن کنجد برای زیبایی و سلامتیاگر داروهای رقیق کننده خون یا ضد لخته شدن خون مصرف می کنید باید قبل از اضافه کردن این روغن به رژیم غذایی خود، با پزشک مشورت کنید. این روغن سطح فشار خون را کاهش می دهد و باعث رقیق شدن خون می گردد. به همین خاطر ترکیب آن با داروهای رقیق کننده خون بسیار خطرناک است. اگر چنین شرایطی ندارید می توانید از مصرف روغن کنجد لذت ببرید.

مضرات روغن کنجد

خواص روغن کنجد | ۲۱ خاصیت روغن کنجد برای زیبایی و سلامتی

به طور کلی افراد مبتلا به اضافه وزن و دیابت باید در مصرف روغن کنجد احتیاط کنند. همچنین مصرف کنجد و فراورده‌های آن برای افرادی که معده ضعیف دارند مناسب نیست زیرا هضم آن سنگین و مشکل است.

منبع: بیتوته | دکتر سلام | مجله سلامت | عصر ایران | ستاره | ستاره | تبیان

افزودن دیدگاه جدید

محتوای این فیلد خصوصی است و به صورت عمومی نشان داده نخواهد شد.
The comment language code.

Filtered HTML

  • نشانی‌های وب و پست الکتونیکی به صورت خودکار به پیوند‌ها تبدیل می‌شوند.
  • تگ‌های HTML مجاز: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
امتیاز
{"ratingValue":4.9,"reviewCount":2}
جمع امتیاز ها
5
تعداد امتیاز ها
2

افزودن دیدگاه جدید

Filtered HTML

  • نشانی‌های وب و پست الکتونیکی به صورت خودکار به پیوند‌ها تبدیل می‌شوند.
  • تگ‌های HTML مجاز: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
Schemas
{ "@context" : "https://schema.org", "@type" : "Article", "name" : "خواص روغن کنجد | ۲۱ خاصیت روغن کنجد برای زیبایی و سلامتی","headline" : "خواص روغن کنجد | ۲۱ خاصیت روغن کنجد برای زیبایی و سلامتی", "url" : "https://jameesalamat.com/node/134","id" : "https://jameesalamat.com/node/134","image":[ "https://jameesalamat.com/sites/default/files/field/image/%D8%AE%D9%88%D8%A7%D8%B5%20%D8%B1%D9%88%D8%BA%D9%86%20%DA%A9%D9%86%D8%AC%D8%AF.jpg"], "author":"Jameesalamat.com - جامعه سلامت","description":" از روغن کنجد می توان به عنوان یکی از مفید ترین و مناسب ترین روغن های موجود در بازار نام برد. امروزه بروز چاقی و چربی های اشباع از جمله اصلی ترین علل ابتلا به بیماری ها به شمار می آیند که سلامت فرد را به خطر می اندازد" , "articleBody" : " روغن کنجد یکی از روغن های گیاهی است که متخصصان تغذیه، مصرف آن را به تمام گروه های سنی توصیه می کنند. برخی می گویند این روغن را هم می توان برای سرخ کردن به کار برد و هم برای طبخ غذا و البته نوع بودارش طعم دهنده سالاد است. برای روشن شدن موضوع، بهتر است با ما همراه شوید. روغن کنجد در بین روغن‌های خوراکی به ملکه‌ی روغن‌ها مشهور است. دانه کنجد بیشترین میزان روغن را در بین دانه‌های روغنی دیگر داراست اما با وجود این تولید آن بسیار کمتر از دانه‌های دیگر نظیر سویا، آفتابگردان و گلرنگ است. روغن کنجد به عنوان یک روغن با قیمت و کیفیت بالا شناخته می‌شود. این روغن بیشترین مقاومت و ماندگاری را در بین روغن‌های خوراکی با درصد بالای چربی غیر اشباع دارد. نوع لیگنان و آنتی اکسیدان‌های طبیعی موجود در این روغن باعث بروز مقاومت بسیار بالا در برابر اکسیداسیون و خواص فیزیولوژیکی ارزشمند روغن کنجد شده است.&nbsp;ترکیب اسیدهای چرب روغن کنجد به گونه‌ای است که برای هر سه مصرف سرخ کردن، پخت و پز و سالاد قابل استفاده است. خواص درمانی روغن کنجد 1. کاهش چربی و فشار خون با روغن کنجد روغن کنجد منبع ویتامین E است به همین دلیل مصرف آن کلسترول خون را کاهش می دهد. اسیدهای چرب غیراشباعی که در این روغن وجود دارد، آن را به یک عامل کنترل کننده چربی خون تبدیل کرده و کسانی که چربی خون و فشار خون بالا دارند، بهتر است که این روغن برای تهیه غذاهای روزانه شان استفاده کنند. حتما بخوانید:&nbsp;ویتامین E برای مردان 2.&nbsp; سلامت پوست و مو با&nbsp;روغن کنجد روغن کنجد یک محافظ طبیعی در برابر اشعه فرابنفش به حساب می آید و پوست را در برابر کلر موجود در آب استخر محافظت می کند. ترک های پوستی، اگزما، بریدگی ها و جراحت های سطحی را درمان می کند و پوست صورت به خصوص اطراف بینی را سفت می کند و مانع بزرگ شدن منفذهای پوستی صورت می شود. در واقع روغن کنجد موجب شفافیت پوست می شود. روغن کنجد از بروز آکنه جلوگیری می کند و مانع شوره سر و سفید شدن موها می شود. ویتامین E موجود در این روغن به رشد مو سرعت می بخشد. مصرف موضعی این روغن نیز پوست را نرم و لطیف می کند. این روغن در درمان لک سوختگی بدن نیز کاربرد دارد. حتما بخوانید:&nbsp;خواص روغن کرچک - ۴۶ فایده روغن کرچک برای سلامتی و زیبایی 3. درمان یبوست با روغن کنجد یبوست مادر بسیار از بیماری هاست اما می توان با روش های مختلفی آن را درمان کرد، اصلاح برنامه غذایی یکی از ساده ترین روش های ممکن برای درمان یبوست و خشکی مزاج است. اضافه کردن فقط یک تا 2 قاشق روغن کنجد به سالاد و بشقاب غذای روزانه نه تنها باعث درمان یبوست می شود حتی در تناسب اندام نیز نقش مهمی دارد. 4.&nbsp;سلامت سیستم عصبی با روغن کنجد&nbsp; مصرف مرتب روغن کنجد اضطراب را کاهش می دهد، گردش خون را تقویت می کند، مانع اختلالات عصبی می شود و سیستم دفاعی بدن را تقویت می کند. مصرف روغن کنجد، نشاط آور است، هوشیاری ایجاد می کند، به رفع عصبانیت کمک می کند، دردهای مزمن و گرفتگی عضلات را کاهش می دهد و برای افرادی که از کم خونی و سرگیجه رنج می برند مفید است. 5. روغن کنجد، ضد تصلب شرایین و ضد سرطان&nbsp; روغن کنجد از روغن های غیراشباع است. ارزش غذایی این روغن بسیاری بالاست زیرا بیشترین اسیدهای چرب آن «لینولییک اسید» (امگا 6) و «لینولنیک اسید» (امگا 3) هستند که هر دوی آنها از اسیدهای چرب ضروری اند و دریافت روزانه شان به علت اینکه بدن قادر به تولید آنها نیست و باید از طریق رژیم غذایی به بدن برسند، توصیه می شود. از بارز ترین خواص درمانی روغن کنجد در پیشگیری و درمان سرطان‌های سینه، پروستات و سرطان‌های دستگاه گوارش، سکته های قلبی و بسته شدن عروق(تصلب شرایین) است که با وجود این خواص درمانی بی نظیر این روغن به ملکه روغن ها بدل شده است. حتما بخوانید:&nbsp;سرطان سینه؛ علائم و راه های پیشگیری و درمان 6. افزایش طول عمر و تعویق روند پیری با روغن کنجد روغن کنجد دارای مقدار زیادی گاما توکوفرول است که فعالیت آنتی اکسیدانی اش زیاد است و دارای مقدار کمتری دلتا و آلفا توکوفرول است. این خاصیت آنتی اکسیدانی مقاومت روغن را در برابر حرارت افزایش می دهد. آنتی اکسیدان روند پیری را به تعویق می اندازد و سبب افزایش طول عمر می شود. مطالعات بر روی موش ها نشان داده است که sesamin و لیگنان های موجود در دانه کنجد می تواند عامل محرکی برای آسکوربیک اسید سنتتاز در کلیه و قلب موش ها باشد و مصرف منظم دانه کنجد در انسان ها سبب افزایش غلظت گاما توکوفرول و تغییرات نسبت توکوفرول ها در پلاسما می شود.&nbsp; 7.&nbsp;پیشگیری و درمان خشکی مفاصل و پوکی استخوان با روغن کنجد بد نیست بدانید که روغن کنجد سرشار از کلسیم است و آهن فراوانی دارد به طوری که با خوردن 100 گرم از آن، بدن 670 میلی گرم کلسیم و 10 میلی گرم آهن دریافت می کند. به همین دلیل مصرف این روغن به کسانی که گوشت و لبنیات کمی استفاده می کنند، توصیه می شود. می توان نتیجه گرفت که این روغن در مقایسه با سایر روغن ها املاح بیشتری دارد. مصرف این روغن برای ماساژ یکی از بهترین هاست و همچنین با توجه به مقدار کلسیم بیشتر در مقایسه با لبنیات در سنین پایین باعث پیشگیری از خشکی مفاصل و پوکی استخوان در سنین میانسالی و سنین بالا می شود.&nbsp; 8. خواص روغن کنجد برای مو روغن کنجد نیز مانند روغن بادام یک تقویت کننده و حالت دهنده بی نظیر برای مو است&nbsp; و&nbsp; از خارش پوست سر جلوگیری کرده و شوره سر را کاهش می دهد. روغن کنجد را با روغن نارگیل مخلوط کرده و به موی سر بزنید. 9. روغن کنجد، جوان کننده پوست روغن کنجد غنی از آنتی اکسیدان و ویتامین E است و از علائم متداول پیری پوست جلوگیری می کند. چربی موجود در این روغن یک آنتی اکسیدان قوی است که مانع ایجاد چین و چروک و خطوط ریز پوست می گردد می توان برای ماساژ از این روغن به صورت موضعی نیز استفاده کرد. آن را به پوست زده و به مدت چهار تا پنج دقیقه ماساژ دهید تا پوست را جوان تر جلوه دهید. حتما بخوانید:&nbsp;میکرونیدلینگ و جوان سازی پوست 10. سلامت قلب و عروق با مصرف روغن کنجد روغن کنجد، فشار خون را پایین می آورد، کلسترول مفید را افزایش و کلسترول مضر را کاهش می دهد و به حفظ فشار طبیعی خون کمک می کند. ارتباط بین افزایش چربی های خون و بیماری های قلبی عروقی به خوبی آشکار است. بزرگترین عامل خطر جهت پیشرفت بیماری های قلبی عروقی سطح بالای چربی های خون (بخصوص LDL و کلسترول تام) می باشد. وجود رادیکال های آزاد نیز سبب افزایش پراکسیداسیون چربی ها می شود که به عنوان یک عامل توکسیتیک (سمی) جهت سیستم عروقی محسوب می گردد. بسیاری از متخصصان تغذیه بر این باورند که روغن دانه کنجد اثر کاهنده کلسترول خون، کاهنده قند خون و خاصیت آنتی اکسیدانی دارد.&nbsp; &nbsp; 11.&nbsp;از بین بردن آفتاب سوختگی با روغن کنجد برای این منظور ابتدا توصیه می شود مقداری روغن را به گوشه ی کوچکی از پوست ماساژ داد و در صورت عدم وجود حساسیت به روغن می توان پوست صورت را روزانه یک تا دو بار پس از استفاده از صابون گلیسرینه ماساژ داد. حتما بخوانید:&nbsp;درمان آفتاب سوختگی با این ۱۹ روش موثر +‌ عکس و فیلم 12.&nbsp;روغن کنجد به عنوان مرطوب کننده از روغن کنجد می توانید به عنوان نرم کننده و مرطوب کننده پوست کل بدن خود استفاده نمایید. این روغن، علاوه بر ویتامین E حاوی اسید لینوئیک، اسید استئاریک و اسیدهای چرب نیز می باشد، به منظور رسیدن به نتایج مطلوب، می توانید به طور روزانه از آن برای ماساژ کل بدن استفاده کنید. روغن کنجد دارای عطر قوی می باشد اما می توان برای بهبود عطر آن با مقداری گلاب ترکیب و سپس استفاده نمود حتی می توان در حمام در صورت استفاده از وان برای جلوگیری از مشکلات خشکی پوست چند قطره روغن کنجد را به آب وان اضافه نمایید. 13. ماساژ پا و داشتن خواب راحت با استفاده از روغن کنجد بعضی از ما قبل از خواب روتین خاصی داریم. دندان هایمان را مسواک می زنیم، صورتمان را می شوییم، به پوست صورتمان کرم می زنیم، اما یک چیز آرامش بخش مانند ماساژ پا چه؟ ماساژ دادن خود یکی از قسمت های اساسی برنامه درمانی آیورودا است و همچنین روغن کنجد برای پوست نیز مفید است. مالیدن یک قاشق چای خوری روغن کنجد یا بیشتر به کف پا قبل از خواب کمک می کند شب خواب راحت تری داشته باشید. به خاطر داشته باشید بعد از مالیدن روغن کنجد به کف پا جوراب بپوشید. 14.&nbsp;دندان هایی سالم با روغن کنجد اجداد ما برای داشتن دندان هایی سالم و رفع بوی بد دهان مسواک نداشتند، بنابراین مدت ها پیش آنها از شستشوی دهان با روغن استفاده می کردند ( در این روش یک قاشق غذا خوری روغن را به مدت 5 تا 10 دقیقه در دهان خود می چرخانید و سپس بیرون میریزید ). تحقیقات پزشکی نشان داده است این کار می تواند مقدار باکتری های دهان را کاهش دهد و به سالم نگه داشتن دهان و لثه ها کمک کند. روغن کنجد توسط متخصصان دندانپزشکی به شدت توصیه می شود. در فرایندی به نام روغن کشی شما می توانید روغن را در دهان خود بگذارید و قبل از ریختن آن به بیرون از دهان، آن را در اطراف دندان ها بچرخانید. به کمک روغن کنجد این فرایند می تواند شما را به دندان سفید تر و سطح پلاک دندانی کمتر برساند. اثرات آنتی باکتریایی قدرتمند در این روغن دلیل اصلی برای محافظت از سلامت دندان هاست 15.&nbsp;روغن کنجد برای درمان موهای خشک خواص نرم کنندگیِ آن، می تواند از طریق حفاظت و بهبود لایه های آسیب دیده بیرونیِ موهای شما، با خشکی مو مبارزه کند. علاوه بر این، خواص ضدباکتری، ضدویروسی و ضدالتهابی آن می تواند به جلوگیری از ریزش مو کمک کند. دو تا سه قاشق چایخوری روغن کنجد را با مقداری از زنجبیلِ رنده شده مخلوط کنید و آن را به مدت پنج تا ۱۰ دقیقه به پوست سر خود ماساژ دهید. موهای خود را در یک حوله گرم بپیچید و اجازه دهید به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه باقی بماند. سپس، موهای خود را به طور معمول با شامپو شستشو دهید. این کار را یک بار در هفته انجام دهید.&nbsp;در روش دیگر، یک قاشق غذاخوری از هر یک از مواد آب چغندر، روغن کنجد و آب لیمو را مخلوط کنید. این مخلوط را روی پوست سر خود با استفاده از نوک انگشتان خود بمالید. در طول شب آن را باقی گذاشته و صبح روز بعد بشویید. این کار را یک بار در هفته انجام دهید. حتما بخوانید:&nbsp;۵۳ خاصیت زنجیل برای سلامتی 16. درمان ترک پا و خشکی پوست دست با&nbsp;روغن کنجد خاصیت بعدی روغن کنجد که در اینجا می خواهیم به آن اشاره کنیم، تاثیر آن در درمان ترک پاشنه پا و خشکی پوست دست هاست. برای این منظور قبل از خواب روغن کنجد را به پا و دست تان بمالید و سپس دست و پا را ماساژ دهید و بگذارید تا در طول شب روغن کنجد جذب پوست شده و به رفع خشکی و ترک خوردگی دست و پا کمک کند. برای اینکه روغن در موقع خواب رخت خواب و ملحفه ها کثیف نکند، می توانید پس از ماساژ دادن، جوراب یا دستکش نرمی بپوشید. به این شکل هم رخت خواب کثیف نمی شود و هم روغن از سطح پوست پاک نمی شود و اثر بخشی آن افزایش می یابد و پس از چند بار استفاده مشاهده خواهید کرد که پوست تان نرم تر، لطیف تر و جوان تر شده است. حتما بخوانید:&nbsp;خواص شاهدانه و روغن شاهدانه + نحوه مصرف 17. تسکین اضطراب با روغن کنجد Tyrosine، در روغن کنجد، به طور مستقیم به فعالیت های سروتونین در مغز مرتبط است که می تواند موجب تقویت خلق و خوی بدن توسط آنزیم ها و هورمون هایی شود که فرد را خوشحال می کند. به عبارت دیگر، هنگامی که شما از اضطراب یا افسردگی رنج می برید، روغن کنجد می تواند باعث بهبود خلق و خویتان شود. حتما بخوانید:&nbsp;افسردگی چیست و راه درمان؛ علایم و عوامل افسردگی همچنین بخوانید:&nbsp;افسردگی در سالمندان - عوامل و راه های درمان 18. روغن کنجد با رادیکال های آزاد مقابله می کند رادیکال های آزاد باعث آسیب رسیدن به DNA، سلول ها و پروتئین بدن ما می شوند. این نوع آسیب می تواند منجر به بروز بیماری هایی نظیر آلزایمر، پارکینسون و سرطان شود. مواد خاصی مانند الکل، دود تنباکو، آفت کش ها، آلودگی هوا و غذاهایی که می خوریم باعث تولید رادیکال های آزاد می شوند. مهم است که برنامه غذایی سرشار از آنتی اکسیدان استفاده کنیم تا با آسیب رادیکال های آزاد مبارزه کنیم و استرس اکسیداتیو را کاهش دهیم. حتی تحقیقات جدید نشان داده آنتی اکسیدان ها به مقابله با آرتروز، پیشرفت سرطان، آسیب های عصبی و التهاب کمک می کنند. 19. روغن کنجد حرارت را تحمل می کند روغن نارگیل و یا روغن اکسترا ویرجین زیتون هم برای پخت و پز مناسب است اما می توانید روغن کنجد را هم که می تواند حرارت بالا را تحمل کند نیز به این جمع اضافه کنید. روغن سوخته به جز بد بو کردن آشپزخانه و خراب کردن غذا برای سلامتی&nbsp;هم مناسب نیست. نقطه دود کردن روغن حرارتی است که در آن روغن شروع به شکستن می کند و شروع به آزاد کردن رادیکال های آزاد و بو می کنند. یکی از چیزهای خوبی که در مورد روغن کنجد وجود دارد این است که نقطه دودش حدود 400 درجه فارنهایت است. بنابراین بدون اینکه غذا را دچار مشکل خاصی کند می تواند در پخت و پز مورد استفاده قرار بگیرد. 20. روغن کنجد برای غدد چشایی وسوسه انگیز است روغن کنجد جدای فواید و ویژگی مقاوم بودن در برابر سوختن به عنوان طعم دهنده ای عالی نیز در آشپزی مورد استفاده قرار می گیرد. روغن کنجد طعمی آجیلی دارد و در غذاهای چینی و کره ای و همچنین هندی زیاد استفاده می شود. روغن کنجد را می توانید به دو شکل روغن کنجد بو داده و روغن کنجد معمولی پیدا کنید. روغن کنجد بو داده را از دانه های بو داده کنجد درست می کنند و تیره رنگ تر است و برای افزودن طعم آجیلی و دودی غذاها به کار می رود. روغن کنجد معمولی را هم با استفاده از دانه های کنجد غیر بو داده تولید می کنند. در درجه اول برای پخت و پز استفاده می شود. هر دوی این روغن ها را باید در یخچال نگهداری کرد تا از فاسد شدنشان جلوگیری شود، مخصوصا اگر مرتب استفاده شان نمی کنید. 21. روغن کنجد&nbsp;چاشنی سالم و خوش طعم است استفاده از روغن کنجد به عنوان یک چاشنی بسیار رواج دارد و در صورت تهیه آن لازم نیست نگران این باشید که حالا چطور استفاده اش کنید می توانید آن را در بیشتر غذاهای همیشگی مورد استفاده قرار دهید. کافیست چند دستور پخت که در آنها از روغن کنجد استفاده شده را مورد بررسی قرار دهید تا مقدراش نیز دستتان بیاید. دیگر خواص روغن کنجد جلوگیری از تصلب شرایین و بسته شدن عروق جلوگیری از بروز آب مروارید مناسب برای سرخ کردن به دلیل مقاومت بالای حرارتی کاهش ابتلا به بیماری پارکینسون جلوگیری از بیماری‌های مفصلی و آرتروز ویتامین E موجود در آن از بیماری آلزایمر جلوگیری می‌کند. برای افرادی که از کم خونی و سرگیجه رنج می‌برند مفید است. مصرف موضعی این روغن، پوست را نرم و لطیف می‌کند. خاصیت ضدقارچی و ضدباکتریایی دارد. غرغره کردن آن، باکتری‌ها، از جمله باکتری‌های سرماخوردگی از بین می‌برد. محافظ طبیعی در برابر اشعه‌ی فرابنفش به حساب می‌آید. مانع شوره‌ی سر می‌شود. ماساژ با روغن کنجد انعطاف پذیری مفاصل را زیاد می‌کند. بریدگی‌ها و جراحت‌های سطحی را درمان می‌کند. از بروز آکنه جلوگیری می‌کند. مصرف مرتب آن اضطراب را کاهش می‌دهد، گردش خون را تقویت می‌کند، مانع اختلالات عصبی می‌شود و سیستم دفاعی بدن را تقویت می‌کند. مصرف روغن کنجد، نشاط آور است، هوشیاری ایجاد می‌کند، دردهای مزمن و گرفتگی عضلات را کاهش می‌دهد. روغن کنجد تحریک پذیری غشاء مخاطی را کم می‌کند. این روغن برای درمان سرفه، یبوست، آرتریت و پوست خشک توصیه می‌شود. مصرف کنجد و روغن کنجد در بارداری&nbsp; یکی از زمان‌هایی که به هیچ وجه نباید انواع مواد غذایی و داروهای گیاهی را بدون مشاوره با پزشک مصرف کرد، دوران بارداری است و زنان باردار باید در استفاده از هرگونه ماده غذایی، داروی شیمیایی و حتی داروهای گیاهی با احتیاط کامل عمل نمایند، چرا که سلامت جنین ممکن است در خطر قرار بگیرد. زیاده‌روی و افراط در مصرف کنجد و روغن آن خطر سقط جنین را افزایش می دهند، به همین دلیل همان قدر که مصرف زیاد آن در ماه‌های نخست بارداری می‌تواند نامطلوب باشد، مصرف آن در ماه آخر بارداری و به ویژه یک هفته به زایمان می‌تواند به انجام زایمانی طبیعی و آسان کمک کند. به طور کلی لازم است زنان باردار در مصرف کنجد در بارداری اعتدال را رعایت کرده و با پزشک خود در این باره مشورت نمایند. نگهداری روغن کنجد از جمله نکات بهداشتی که باید در نگهداری و مصرف کلیه روغن‌ها و به ویژه روغن کنجد رعایت شود این است که آن‌ها را دور از رطوبت و نور مستقیم خورشید نگهداری کرده و در جای خنک قرارداد، همچنین بایستی در ظرف درب بسته نگهداری شود و پس از هر بار مصرف درب ظرف محکم بسته شود.&nbsp;روغن مصرفی باید در ظروفی با درب محکم و سالم و به دور از گرمای اجاق گاز نگهداری شود و هرگز نباید قاشق آغشته به رطوبت و مواد غذایی را داخل ظرف روغن فرو برد و یا اینکه روغنی که یک‌بار مصرف شده است را مجدداً به ظرف روغن برگرداند. تنها مورد منع مصرف روغن کنجد در برخی از افراد است که با مصرف آن دچار حساسیت می‌شوند. طرز تهیه و طریقه مصرف روغن کنجد برای تهیه روغن کنجد معمولا دانه‌ها را می‌شویند تا رنگ روی آن از بین برود سپس دانه‌ها را آسیاب و در آب می‌ریزند و خمیر می‌کنند. این خمیر را تحت فشار قرار می‌دهند تا روغن آن جدا شود. این روغن را روغن سرد فشار اول می‌نامند و از تفاله باقیمانده تحت اثر فشار و گرما روغنی به دست می‌آید که با نام روغن گرم یا فشار دوم معروف است که البته ارزش غذایی روغن سرد را ندارد.&nbsp;روغن کنجد یکی از روغن‌های گیاهی است که متخصصان تغذیه، مصرف آن را به تمام گروه‌های سنی توصیه می‌کنند. برخی می‌گویند این روغن را هم می‌توان برای سرخ کردن به کار برد و هم برای طبخ غذا. در حقیقت روغن کنجد با رنگ روشن به دلیل مقاومت بالا در برابر حرارت، برای سرخ کردن مناسب است در حالیکه روغن کنجد تیره برای پخت و پز مناسب می‌باشد. همچنین دو نوع بودار و بدون بوی آن در دسترس است که می‌توان نوع بودارش را برای تهیه کیک و شیرینی و سالاد به کار برد و نوع بدون بو را برای طبخ غذا استفاده کرد. تفاوت انواع روغن کنجد تصفیه شده و تصفیه نشده آیا هنوز برای شما این ابهام وجود دارد که روغن کنجد تصفیه شده استفاده کنید یا تصفیه نشده؟ وقتی تفاوت این دو نوع روغن را بدانید به راحتی می توانید از هرکدام در انواع پخت و پز استفاده کنید. بطور کلی روغن کنجد موجود در بازار را می توان به دو دسته ی طبیعی تصفیه نشده و همین طور نوع تصفیه شده آن تقسیم بندی کرد. هرکدام از انواع روغن کنجد دارای ویژگی های خاصی هستند که آن را برای انواع مختلف پخت و پز مناسب می کند. روغن کنجد تصفیه نشده رنگ این روغن کهربایی روشن و طعم آن آجیلی ملایم می باشد. نقطه دود بالایی دارد که آن را برای انواع پخت و پز و سرخ کردن های سطحی مناسب می کند. از آنجا که این نوع دارای بیشترین میزان آنتی اکسیدان است با حداقل احتمال در معرض فساد قرار می گیرد. این روغن همچنین حاوی دیگر ویتامین ها و مواد معدنی مانند منیزیم، مس، کلسیم و ویتامین B6 می باشد. روغن کنجد تصفیه شده دارای رنگ بسیار روشن (در صورت وجود)، و عطر و بویی خنثی می باشد. نقطه دود بالاتری نسبت به روغن کنجد تصفیه نشده دارد، لذا نه تنها برای سرخ کردن سطحی مناسب است بلکه برای سرخ کردن عمیق هم بکار میرود. روغن کنجد تصفیه شده در هنگام پخت و پز طعم و بویی به غذا نمی دهد. اما این نوع روغن از لحاظ تغذیه ای نسبت به روغن کنجد تصفیه نشده ضعیف تر می باشد. زیاده روی در مصرف روغن کنجد ممنوع خواص ذکر شده در مورد روغن کنجد بدین معنا نیست که شما آزادید هر چقدر که می خواهید از روغن کنجد در طی یک روز استفاده نمایید. به خاطر داشته باشید که کالری همه روغن ها یکسان است و هر یک قاشق چایخوری آن حدود 45 کیلو کالری انرژی دارد پس مراقب باشید تا با مصرف بی رویه آن دچار اضافه وزن و در پی آن مشکلات و بیماری های مختلف نشوید. عوارض احتمالی روغن کنجد اگر داروهای رقیق کننده خون یا ضد لخته شدن خون مصرف می کنید باید قبل از اضافه کردن این روغن به رژیم غذایی خود، با پزشک مشورت کنید. این روغن سطح فشار خون را کاهش می دهد و باعث رقیق شدن خون می گردد. به همین خاطر ترکیب آن با داروهای رقیق کننده خون بسیار خطرناک است. اگر چنین شرایطی ندارید می توانید از مصرف روغن کنجد لذت ببرید. مضرات روغن کنجد به طور کلی افراد مبتلا به اضافه وزن و دیابت باید در مصرف روغن کنجد احتیاط کنند. همچنین مصرف کنجد و فراورده‌های آن برای افرادی که معده ضعیف دارند مناسب نیست زیرا هضم آن سنگین و مشکل است. منبع: بیتوته | دکتر سلام | مجله سلامت | عصر ایران | ستاره | ستاره | تبیان " ,"datePublished":"2018-05-16T18:09:47+04:30","dateModified":"2022-04-17T16:23:19+04:30","mainEntityOfPage":"Article", "publisher" : [{"@context" : "https://schema.org", "@type" : "Organization", "name" : "jameesalamat.com - جامعه سلامت", "url":"jameesalamat.com", "logo": { "@type": "ImageObject", "url": "jameesalamat.com/themes/custom/winter/logo.png", "width": "300px", "height": "83px" }}] }